Česká diakritika a jak ji trénovat

Moji studenti nesnáší diakritiku. Je pro ně těžké naučit se, kde se píše čárka a kde háček a kde se nepíše. A co vy? Jestli si taky nejste jistí, jak správně psát česká písmena, tenhle text je pro vás. Podíváme se na páry slov, kde jedna čárka nebo jeden háček může absolutně změnit význam.

Česká diakritika

V první části našeho seriálu jsme si řekli, co je diakritika, a trénovali jsme poslech, který je moc důležitý pro psaní diakritiky.  Ve druhé části jsme si vysvětlili některá pravidla, kdy píšeme čárku nebo háček vždycky. Ve třetí části jsme se naučili nastavit si českou klávesnici na počítači. A teď se podíváme, jak moc může jedna čárka nebo jeden háček nebo kroužek „udělat“ nové slovo.

Diakritika – nebezpečné páry

byt – být

Můj byt je velký a světlý. vs. Chci být doktorka.

Vidíte to? Slovo byt znamená anglicky flat nebo apartment, německy die Wohnung, francouzsky appartement, rusky a ukrajinsky кварти́ра. ALE slovo být je anglicky to be, německy sein, francouzsky être, rusky быть, ukrajinsky бyти. Jedna čárka, a 100% jiné slovo.

Takových párů slov je v češtině hodně. Jak se je naučit? Memorovat. Rozumím, že to není populární metoda, ale funguje. A potom taková slova říkat, psát, poslouchat a číst. Prostě trénovat.

Teď si ukážeme některé další páry.

Slovesa

 

Substantiva

 

Adjektiva

 

Kombinace

 

Víc párů – obrázková učebnice

Jak studovat diakritiku v češtině

Česká diakritika – obrázková učebnice

Rozumíte? Chcete se naučit víc párů? Mám pro vás obrázkovou knihu, tam je 110 slov! Můžete si ji zdarma stáhnout, číst a trénovat.

 

 

 

 

Jak trénovat diakritiku

  1. Graficky fixujte slova. Když se učíte nová slova, koncentrujte se na to, jak vypadají. Fixujte, kde je čárka, kde háček.
  2. Čtěte české texty a knihy. Tam uvidíte milionkrát česká slova a jejich grafickou formu. Pomůže vám to fixovat ji.
  3. Poslouchejte češtinu. Zkuste slyšet dlouhé a krátké vokály a měkkou výslovnost. Představujte si grafickou formu slov, která slyšíte.
  4. Trénujte výslovnost. Procvičujte – poslouchejte audia a opakujte.
  5. Mluvte česky 😊. Trénujte s Čechy. Zkoušejte si to, co jste se naučili. Vyslovujte hezky dlouze, měkce…

Chcete trénovat víc?

Diakritika je v češtině důležitá. Jedna čárka může udělat velký rozdíl. Dobrá zpráva je, že se ji můžete naučit. Potřebujete trénink, čas a trpělivost 😊.

Příště

Přečtěte si taky:

7. 3. 2024

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *