Zkouška A2 a tipy na přípravu

Jak určitě víte, od 1. 9. 2021 musí cizinec, který chce v České republice požádat o trvalý pobyt, složit zkoušku z češtiny na úrovni A2. Jak taková zkouška A2 vypadá? Co musí kandidát zvládnout? Podívejme se na to spolu.

ZKOUŠKA A2

Zkouška A2 má čtyři části: čtení, psaní, poslech a mluvení. Nejdřív píšete testy. Čtení trvá 40 minut, psaní 25 minut. Potom je malá pauza. Pak děláte poslech, ten trvá 40 minut. Pak je mluvení – asi 15 minut.

 

Čtení

Při čtení děláte 5 úloh. Každá úloha má 4–6 úkolů. Musíte číst texty a hledat konkrétní informace, které jsou v otázce.

  • Například odpovídáte, co je pravda a co není pravda.
  • Taky vybíráte jednu správnou odpověď například ze 3 nebo 4 odpovědí.
  • Můžete taky spojovat text a obrázek, které k sobě patří.
  • V některých úkolech doplňujete chybějící slovo do textu.

Psaní

V testu psaní máte 2 úlohy. V úloze č. 1 vyplňujete formulář nebo tabulku (např. registrace v hotelu, registrace do kurzu atd.). Nevyplňujete formulář pro sebe (= nepíšete vaše osobní údaje), ale vyplňujete pro kamaráda, kolegu… (= pomáháte kamarádovi, kolegovi). Musíte rozumět, co znamenají rubriky ve formuláři. Úloha není komplikovaná, píšete jen málo slov. ALE musíte být precizní! Musíte psát správná slova – všechna písmena jsou správně, diakritika taky. A musíte psát čitelně! Velká koncentrace!

V úloze č. 2 píšete e-mail (žádost, pozvánka, omluva…).

  • Instrukce říká, komu píšete (pozor, jestli to bude formální nebo neformální e-mail).
  • Obrázky říkají, co musíte do e-mailu napsat. Jeden obrázek = jedna věta.
  • Musíte napsat všechny informace z obrázků. Precizně na konci kontrolujte, jestli jste napsali opravdu všechno, co říkají instrukce.
  • Taky respektujte, jak vypadá e-mail: na začátku je oslovení (vokativ), na konci je rozloučení a váš podpis.

Tady vidíte několik příkladů. Julie píše neformální e-mail. Svetlana píše formální e-mail.

 

Poslech

Při poslechu děláte 5 úloh, každá úloha má 5 úkolů. Posloucháte monology nebo dialogy a musíte slyšet správnou informaci.

  • Podobně jako ve čtení například odpovídáte, co je pravda a co není pravda.
  • Taky vybíráte jednu správnou odpověď například ze 3 nebo 4 odpovědí.
  • Můžete taky spojovat text a obrázek, které k sobě patří.
  • V některých úkolech doplňujete chybějící slovo do textu.

POZOR!

Odpovědi musíte vždycky napsat do formulářů, které dostanete od učitelů na místě. Jsou to papíry, které se jmenují odpovědní list. Tam musíte vyznačit svoje odpovědi, jinak je váš test neplatný.

Mluvení

Při mluvení budete dělat 4 úlohy.

  • V první úloze odpovídáte na několik otázek učitele – informace o vás, kde bydlíte, co děláte, co máte rád(a)…
  • Ve druhé úloze děláte dialog (rozhovor) s učitelem – musíte něco vyřídit (například prodloužit si řidičský průkaz na úřadě, koupit si léky v lékárně atd.).
  • Ve třetí úloze mluvíte sami asi jednu minutu na konkrétní téma podle obrázku (například Co dělaly kamarádky o víkendu, Kam jela rodina na dovolenou…).
  • A ve čtvrté úloze musíte s učitelem vybrat vhodnou lokaci, aktivitu, dárek… (vybíráte z několika obrázků a musíte se domluvit).

Studenti se často nejvíc bojí úlohy 3, kdy musí sami říkat monolog. Podívejte se, jak se připravovala na tuhle část mluvení moje studentka Liljana. Ve videu najdete moje rady a strategie.

Další videa studentů a dobré příklady najdete v sekci Trénujeme na zkoušku na mém YouTube kanálu. Přečtěte si taky samostatný text, jak vypadá mluvení u zkoušky A2, jaká je dobrá strategie a podívejte se na ukázky mluvení.

 

Univerzální rady

  • Dobře čtěte nebo poslouchejte instrukce. Musíte rozumět instrukci. Když nerozumíte, co učitel říká, nerozumíte instrukci, zeptejte se, to není problém. Stáhněte si dokument Co dělat, když nerozumím a naučte se správné reakce.
  • Dobře se podívejte na příklad. Každý úkol ve čtení a poslechu má příklad. Tam vidíte, co musíte dělat a jak.
  • Když instrukce říká: „Teď si přečtěte úkol, máte jednu minutu“, využijte čas maximálně. Hledejte klíčová slova, přemýšlejte, co může být pro vás pomoc, jakou odpověď asi budete hledat.
  • Když neumíte vyplnit některý úkol, protože je moc komplikovaný, jděte na další úkol. Když budete mít na konci testu čas, můžete se k problematickému úkolu vrátit a tipovat odpověď.

Udělal(a) jsem zkoušku?

Když dostanete minimálně 60 % z každého testu i z mluvení, udělal(a) jste zkoušku a dostanete certifikát Osvědčení o znalosti českého jazyka. Tento dokument pak ukážete na Ministerstvu vnitra, až budete žádat o trvalý pobyt.

Jak se dobře připravit

  • Co musíte umět na úrovni A2? To, co najdete v učebnicích A1 + A2. Podívejte se do učebnic A1 a A2 a přemýšlejte, jestli témata, slova i gramatiku umíte. Přehled učebnic najdete tady. Další materiály pro úroveň A2 najdete například v těchto pracovních listech.
  • Určitě si vyzkoušejte modelový test.  Pak uvidíte, jaký je váš rezultát a jestli jste se připravili dobře.
  • Modelové úkoly najdete taky v Příručce ke zkoušce A2.
  • Můžete si taky vybrat specializovaný kurz, který vám pomůže připravit se na zkoušku. Pořádají ho často neziskové organizace, například Integrační centrum Praha.

A ještě několik organizačních informací

Kolik stojí zkouška A2

Od 1. 1. 2024 zaplatíte za zkoušku 3 200 Kč.

Přihláška na zkoušku

Musíte se přihlásit na zkoušku včas, minimálně 14 dní předem. Online registraci najdete tady.

Na zkoušce

Na zkoušku musíte přijít minimálně 30 min. předem. Musíte mít s sebou pas. Při testech nesmíte mluvit s jinými studenty, nesmíte odejít z místnosti a nesmíte mít mobil.

Všechno o zkoušce najdete tady:

Přeji vám hodně úspěchů při zkoušce. Jestli jste se připravovali, určitě to zvládnete 😊.

 

Přečtěte si taky:

14. prosince 2021, aktualizace 1. 3. 2023, 11. 9. 2023 a 2. 1. 2024

4 replies
  1. Soran hasan
    Soran hasan says:

    Dobrý den. Děkuji za všechny vaše informace. Na jaře mě čeká jazyková zkouška😊 Doufám, že první test a úspěch. jsem vzrušený. A ustaraný، Hezký den🌹

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *