Trénink poslechu v češtině pro cizince

Máte problém rozumět, když Češi mluví? Pak potřebujete trénovat poslech. Ale kde? Jestli máte lekce, řekněte to svému lektorovi a on vám pomůže. Jestli studujete sami, tady jsou tipy, kde najdete dobré audio.

11 tipů, jak trénovat poslech

1. Audio k učebnici (A1–B1)

Začněte nahrávkami k učebnici. Asi mnoho z vás se učí podle učebnic Česky krok za krokem nebo Čeština expres. Na webu knihy najdete audio (část Zvukové nahrávky): klikněte na svou knihu a poslouchejte to, co se učíte. Pětkrát, osmkrát, desetkrát… kolikrát potřebujete. Opakujte nahlas slova a věty. V učebnici najdete transkript (text), když nerozumíte, můžete číst. Až budete dobře rozumět, můžete jít na další audio.

2. Výuková videa (A1–A2)

Tady najdete krátká videa pro 15 základních situací. Každá situace má dvě videa: pro studenty A1 a pro studenty A2. Témata: bydlení, jak si zavolat záchranku, jak se objednat k doktorovi, jak telefonovat na policii, jak vyplnit formulář, jak neformálně konverzovat… Každé video může mít taky titulky a transkripci (psaný text = když nerozumíte, čtete).  

3. Forvo (A1–C2)

programu Forvo můžete poslouchat česká slova a jejich výslovnost. Napíšete slovo, pak uvidíte, kolik lidí ho namluvilo, a posloucháte. Když slovo nenajdete, napíšete ho do seznamu. Jiný člověk ho namluví, vy dostanete e-mail a můžete poslouchat.

Zkuste napsat například frázi „Dobrý den“ a uvidíte…

4. Čeština do práce (A1–B1)

Vaši kolegové jsou Češi? Podívejte se na krátká videa – základní situace v práci.  Témata: pohovor, jak se na něco zeptat, jak se omluvit, jak říct, že nesouhlasím… Každé video má taky transkripci a několik cvičení pro kontrolu, jestli dobře rozumíte.

A tady najdete moje video, jak můžete pracovat s webem Čeština do práce.

5. Krátké české zprávy (A1–B1)

Chcete vědět, co je nového v České republice, ale rádio nebo televize mluví moc rychle? Poslouchejte krátké české zprávy. Uvidíte taky obrázky a titulky, ty vám pomůžou rozumět. Každý týden nové zprávy!

6. Adaptovaná četba a audio (A1–B2)

Čtěte a poslouchejte. Existují knihy – adaptovaná četba, které jsou dobré pro studenty češtiny. Jsou to příběhy, povídky nebo krátké romány s jednoduchou češtinou. Ke každé knize je taky audio. Čtete knihu a pak posloucháte text a opakujete. Tady najdete všechny adaptované knihy pro studenty-cizince.

7. Minutové hry (A2–C2)

Nemáte čas na dlouhé video? Poslouchejte krátké audio! Tady najdete rozhlasové hry, které trvají 1–2 minuty. Hra má syžet, může být veselá, smutná, dramatická, psychologická… Každá hra má i transkripci. Uslyšíte taky neformální češtinu. Poslechněte si například hru Chutnalo ti to?

8. Český rozhlas (B2–C1)

Jste už pokročilí studenti? Pak poslouchejte originální audia. Ale vybírejte kvalitní nahrávky. Najdete je například na webu Českého rozhlasu. Je tam mnoho témat a taky podcasty. Vyberte si téma, které vás zajímá. Můžete si taky nechat posílat e-mailem novinky.

9. Česká televize (B2–C1)

A pro pokročilé studenty bude dobře fungovat taky web České televize. Doporučuji ČT24 – zprávy, novinky, sport, kultura, politika, ekonomika, věda, Česká republika i zahraničí. Na webu iVysílání zase najdete celé pořady: seriály, filmy, dokumenty…

10. YouTube a seriály (B2–C1)

Jazyková lektorka Lucie Gramelová doporučuje pracovat s videy na YouTube a hledat například seriály. Já k tomu přidávám další zdroj seriálů: Českou televizi. V iVysílání najdete originální české seriály z produkce České televize i zahraniční v českém znění. Můžete si zapnout taky titulky.

11. Poslech v pracovních listech (A1–B2)

Je dobré trénovat poslech i s dalšími aktivitami (čtení, mluvení, psaní). Vyberte si některý z mých pracovních listů pro svoji úroveň a procvičte si poslech v příběhu na téma volný čas nebo nakupování.

 

Vybrali jste si svůj kanál na poslech? Který? Nebo máte svůj vlastní? Napište mi jaký, jsem zvědavá.

Přečtěte si také:

Tento článek v anglické verzi.

13. listopadu 2018

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *