Jak trénovat českou diakritiku

Moji studenti nesnáší diakritiku. Je pro ně těžké naučit se, kde se píše čárka a kde háček a kde se nepíše. A co vy? Jestli si taky nejste jistí, jak správně psát česká písmena, tenhle text je pro vás. Dozvíte se,  jak si nastavit českou klávesnici, protože ji pro psaní budete velmi potřebovat.

Česká diakritika

V první části našeho seriálu jsme si řekli, co je diakritika, a trénovali jsme poslech, který je moc důležitý pro psaní diakritiky. Ve druhé části jsme si vysvětlili některá pravidla, kdy píšeme čárku nebo háček vždycky. A dneska se připravíme na české psaní na počítači.

Píšeme rukou

Když píšete rukou, je to jasné. Nad písmeny napíšete čárku nebo háček nebo kroužek. Ale pozor – musíte psát čitelně a jasně! Podívejte se například do učebnice Čeština expres START, najdete tam, jak mají vypadat česká písmena, když píšete rukou. U zkoušky a taky na úřadě, ve škole atd. je to moc důležité.

Píšeme na počítači

Když píšete na počítači nebo notebooku, potřebujete vědět, kde jsou česká písmena. Takže potřebujete českou klávesnici. Jak to můžete udělat? Existuje několik možností.

Česká klávesnice

1. České přelepky na klávesnici

Můžete si koupit české přelepky na klávesnici. Je to rychlé, efektivní a levné řešení (asi 50 Kč). Máte například anglickou, německou, ukrajinskou, arabskou… klávesnici. Koupíte si české přelepky a nalepíte je na svou klávesnici. Když chcete psát česky, jenom přepnete jazykové preference (podívejte se na video, jak to udělat).

České přelepky koupíte v obchodech s elektronikou nebo tady.

2. Externí česká klávesnice

Můžete si taky koupit externí českou klávesnici a připojit ji ke svému počítači trvale, nebo jenom když potřebujete. Je to efektivní řešení, ale budete muset taky přepínat jazykové preference, například do vašeho mateřského jazyka. Stojí od 130 Kč (například tady).

3. Virtuální česká klávesnice

Můžete taky zapnout virtuální českou klávesnici. Napíšete v ní text a pak ho zkopírujete do originálního dokumentu. Je to ale nejméně komfortní způsob.

Jak píšeme na počítači písmena Ď, ď, Ť, ť, Ň, ň

Nezapomeňte si zopakovat, jak píšeme na počítači tři písmena, která nemají extra klávesu: velké a malé ď, ť a ň. Návod najdete na tomto obrázku. A hned si to vyzkoušejte.

Trénink

Sedněte si k počítači a napište:

  • E-mail šéfovi, že jste nemocný/nemocná, musíte jít k doktorovi a nemůžete přijít do práce.
  • E-mail do restaurace, že si chcete rezervovat stůl pro čtyři osoby příští týden v pátek.
  • E-mail lektorovi češtiny, že potřebujete, aby vám připravoval na lekce cvičení na diakritiku.

Pak poproste svého lektora/kamaráda/kolegu…, aby vám e-maily zkontroloval.

Jak trénovat diakritiku

  1. Graficky fixujte slova. Když se učíte nová slova, koncentrujte se na to, jak vypadají. Fixujte, kde je čárka, kde háček.
  2. Čtěte české texty a knihy. Tam uvidíte milionkrát česká slova a jejich grafickou formu. Pomůže vám to fixovat ji.
  3. Poslouchejte češtinu. Zkuste slyšet dlouhé a krátké vokály a měkkou výslovnost. Představujte si grafickou formu slov, která slyšíte.
  4. Trénujte výslovnost. Procvičujte – poslouchejte audia a opakujte.
  5. Mluvte česky 😊. Trénujte s Čechy. Zkoušejte si to, co jste se naučili. Vyslovujte hezky dlouze, měkce…

Chcete trénovat víc?

Diakritika je v češtině důležitá. Jedná čárka může udělat velký rozdíl: plaz vs. pláž / kolik vs. kolík… Dobrá zpráva je, že se ji můžete naučit. Potřebujete trénink, čas a trpělivost 😊.

Příště

V dalším dílu se podíváme na „tricky words“ – slova, kde jedna čárka nebo jeden háček nebo kroužek může udělat úplně jiný význam.

Přečtěte si taky:

8. 2. 2024

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *