Kdo byl Karel IV. a co dokázal

Každý Čech ví, kdo byl Karel IV. Děti se o něm učí ve škole a jezdí s rodiči na výlety na místa, která Karel založil. Karel IV. byl nejslavnější český král v celé české historii. A byl taky římský císař. V jeho době byla česká země centrem Evropy, začala být moderní zemí (v obchodu, architektuře, kultuře, vzdělanosti…) a prosperovala. Jak to Karel udělal? Přečtěte si víc.

Karel IV.

Vizitka

Karel IV. se narodil v roce 1316 a zemřel v roce 1378. Po otci byl Lucemburk a po matce byl Čech. Studoval ve Francii a učil se tam taky diplomacii. Českým králem se stal v roce 1346, když zemřel jeho otec. Byl to taky první Čech, který se stal císařem evropského impéria – jmenovalo se Svatá říše římská. Byl velmi inteligentní a vzdělaný. Konsolidoval český stát, hodně ho rozšířil a udělal z něj politické i kulturní centrum Evropy. Praha se stala moderní evropskou metropolí, nechal postavit nové části Prahy. Taky založil první českou univerzitu, postavil další města, hrady, kostely atd. Karel byl silný a šikovný politik, uměl „dělat politiku“.

Malý Karel

Karlova maminka byla Češka, tatínek byl Lucemburk. S tátou měl komplikovaný vztah. Otec poslal Karla v sedmi letech do Francie, protože francouzský král byl jeho příbuzný. Vyrůstal tam a studoval. Karel měl devět sourozenců, ale byl první syn, proto se stal králem.

 

Karlova vláda a Karlovy úspěchy

Karel se hodně staral o českou zemi, která se tehdy jmenovala Koruna česká. Byla mnohem větší, než je dnes Česká republika. Karel ji rozšířil, mimo jiné tak, že manželky přinesly do manželství nové teritorium. Karel vydával zákony, aby v zemích Koruny české byl řád. Hodně stavěl – města (například Karlovy Vary), kostely (například katedrálu svatého Víta na Pražském hradě), hrady (například Karlštejn), aby jeho země byla moderní a kulturní. Byl studovaný člověk a chtěl, aby v Čechách bylo možné studovat univerzitu – proto založil Karlovu univerzitu v Praze. Vytvořil taky velmi cenný český poklad – korunovační klenoty.

 

Karel byl taky korunovaný císařem Svaté říše římské – to byla skupina evropských zemí (impérium), které respektovaly císaře. A proto Karel chtěl, aby Koruna česká byla centrem impéria a Praha moderní evropskou metropolí. To se mu povedlo, protože byl hodně diplomatický, pragmatický a často cestoval. Praha v jeho době patřila k jednomu z největších měst v Evropě a Koruna česká byla stále větším královstvím. Karel taky připravil nový zákon pro Svatou říši římskou, který platil až do roku 1806.

Karlovy manželky

Karel měl během života čtyři manželky. Jeho otec ho oženil, už když byl Karel dítě. Jeho první manželka zemřela mladá. A pak taky druhá i třetí manželka. Poslední manželka žila déle než Karel.

Karel měl celkem 11 dětí. Jeho první syn Václav se stal později českým králem.

 

Karlova smrt a období po Karlovi

Karel IV. zemřel na zápal plic v roce 1378 v Praze. Je pohřbený v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Lidé často Karlovi říkají „otec vlasti“ – jako památka na to, co pro český stát udělal.

Českým králem a římským císařem se po Karlově smrti stal jeho syn Václav IV. Ten ale nebyl tak silný ani diplomatický jako otec, v Evropě se taky změnila situace a jeho vláda už nebyla tak úspěšná.

 

V roce 2005 se v České republice konala anketa – lidé vybírali, kdo je podle nich „největší Čech“, největší osobnost v české historii. A vybrali Karla IV.

 

Přečtěte si taky:

  1. 1. 2024
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *