Nápady, jak se učit nová slova ve studiu jazyků

Chci hlavně mluvit! To slyším od studentů češtiny často. A když chcete mluvit, potřebujete slova. Jak se můžete učit nová česká slova efektivně? Nabídnu vám několik technik, které znám, používám je a můžu říct, že fungují, samozřejmě podle typu konkrétního studenta. Většina z nich je založena na hře.

Jak se učit nová slova

1. Hrajte si a učte se v aplikaci Quizletquizlet

Internet nabízí mnoho aktivit k učení, více či méně kvalitních a vhodných. Jestli jste v internetovém světě jako doma, doporučuji vám využívat aplikace k výuce nových slov. Existuje jich několik, například Anki, Memrise, Lingua.ly nebo Duolingo. Poté, co jsem si je vyzkoušela, jsem jednoznačným fanouškem aplikace Quizlet.

Princip Quizletu je hra s kartami. Tady se jmenují Flashcards. Jedna karta = jedno slovo a jeho cizojazyčný ekvivalent nebo česká definice. Skupiny karet vytvářejí sety na určitá témata. V aplikaci najdete hodně setů slov, které už vytvořili jiní lektoři a studenti, a můžete je používat. A taky si můžete vytvářet svoje vlastní sety.

Zajímá vás nějaké téma nebo jste se na lekci naučili několik slov? Napíšete si je do Quizletu, doplníte jejich ekvivalent ve vašem jazyce nebo českou definici, uložíte a pak už si jen hrajete. Aplikace vám ukazuje slovo ve vašem jazyce a vy říkáte/čtete/píšete české slovo nebo naopak. Můžete taky hrát hry se slovy – spojovačku či meteority. Nebo si dáte malý test a zvolíte si, jestli chcete vybírat odpovědi stylem multiple choice, true or falce nebo jestli budete odpovědi psát.

Quizlet můžete mít v telefonu, tabletu i na počítači. Jedete metrem nebo tramvají a máte pět minut? Můžete si hrát a učit se. Aplikace funguje offline, jen pro registraci a vytváření/hledání nových setů potřebujete být online.

Quizlet najdete tady. Zaregistrujete se a můžete začít. Můžete využít také moje Quizlet sety pro studenty. A tady najdete můj detailnější text o Quizletu.

2. Kartičky offline fungují taky

Nejste fanouškem internetových pomůcek? Nevadí, stačí vám papír, nůžky a tužka. Vyrobte si vlastní kartičky s novými slovy. Nastříhejte papír na malé kousky (cca 3 x 3 cm). Na jednu stranu napište české slovo (+ rod, pád, prepozici, kterou potřebuje, frázi nebo větu, ve které se objevuje…), na druhou překlad do vašeho jazyka. Zapište si nová slova po každé lekci češtiny. Dejte papírky do obálky, obálku do tašky. Když máte chvíli času, opakujte si je.

3. Myslete v mapách

sluzby-tabule-nova-slovaMyšlenkové mapy (mind maps) mám moc ráda, pomáhají sdružovatauto-slovni-zasoba slovíčka k jednomu tématu a myslet v souvislostech. Doprostřed papíru napište klíčové slovo, např. RODINA. Potom od něj malujte „větve“ a na ně „zavěšujte“ další slova. Od nich pak pokračujte dál.

Jedna větev bude např. RODIČE, z ní budou vycházet větve OTEC a MATKA a z nich třeba větve se synonymní slovy: TATÍNEK, TÁTA, TAŤKA… A pokračujete s dalšími členy rodiny, můžete přidat slovesa, co vaše rodina dělá, nebo adjektiva, jaký kdo je… Nemusíte umět kreslit, já to taky neumím, jak můžete vidět na několika příkladech myšlenkových map, které jsme se studenty dělali v lekcích.

4. Co vidím, to si lépe pamatuju

Polepte si doma nebo v práci předměty, které používáte, papírky s názvy věcí v cizím jazyce. Každý den je uvidíte, několikrát si slova přečtete a spojíte si je s konkrétní věcí.

5. Mluvte si pro sebe

Začněte v češtině myslet. Řekněte si české slovo, kdykoli něco vidíte nebo děláte, stačí aspoň v duchu. Jedete tramvají? Tram – to je tramvaj. I am going straight away – (Jedu) rovně. There is a shop on the left – Obchod je vlevo. Vlevo vidím obchod. Tram stop – to je zastávka. Anebo: Vaříte večeři? I am cooking – Vařím. I need potatoes and oil – (Potřebuju) brambory a olej. Then I need a knife – nůž. A tak dále. Podívejte se, jak může právě vaření s češtinou probíhat. Nebo si hned vyzkoušejte několik super jednoduchých českých receptů – s nimi se naučíte spoustu nových slov.

Co začnete dělat dnes? Zaregistrujete se do Quizlet? Nebo si nakreslíte myšlenkovou mapu? Pusťte se do toho hned.

Příště vám nabídnu dalších pět technik. Zatím se můžete podívat, co už se naučili moji studenti. A zopakovat si 10 tipů pro efektivní studium češtiny.

18. 10. 2016

Tady najdete druhou část článku Jak se učit nová slova.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *