Jak poznat Česko

Jste cizinec a žijete v České republice? Chcete poznat Česko? Objevte atraktivní místa, zajímavé lidi a českou náturu. Je léto a to je na výlety skvělý čas. Nabízím vám několik tipů na cestování po Česku všemi směry.

Tipy na výlety v Česku aneb Jak poznat Česko

Sever

Liberec a Ještěd

Liberec je krásné město na severu Čech. Na náměstí stojí radnice, která má 65 metrů vysokou věž. Když vyjdete nahoru, uvidíte celé město, jeho okolí a Jizerské hory. Kromě zajímavé architektury najdete v Liberci taky moc hezkou ZOO – je nejstarší v Česku (vznikla v roce 1919) a mají tady raritu: bílé tygry (video) a takiny čínské. Kdo má rád květiny, bude se mu líbit botanická zahrada.

A když už budete v Liberci, musíte jet na Ještěd (video). To je hora (1 012 metrů), kterou určitě poznáte. Je na ní specifická věž – je hodně originální a její autor K. Hubáček za ni dostal světovou Perretovu cenu! Můžete jít pěšky nebo jet lanovkou, potom si tu dát oběd a dívat se kolem, je tu nádherný výhled.

Další tip: Centrum Babylon Liberec

Západ

Karlovy Vary a Boží Dar

Karlovy Vary (video) jsou největší české lázně. Založil je Karel IV. už asi v roce 1350. Najdete tady víc než 60 termálních pramenů, které léčí. Můžete si objednat různé procedury a relaxovat. Termální prameny můžete taky pít. Ale jestli vám nebudou chutnat, zkuste becherovku – známý likér z Karlových Varů. V muzeu Jana Bechera, který becherovku začal vyrábět, ji můžete degustovat. Okolo města jsou lesy a malé cesty. Určitě běžte na procházku na rozhlednu Diana nebo na vyhlídku Jelení skok. Jestli budete mít hodně peněz, dejte si oběd v exkluzivním Grandhotelu Pupp.

Až pojedete z Karlových Varů domů, udělejte si ještě výlet na Boží Dar. To je nejvýše položené české město. Leží v Krušných horách. Můžete jít na krásnou procházku kolem města – je to naučná stezka na rašeliniště a uvidíte tady krásnou přírodu severních Čech (video).

Další tip: Porcelán Moser.

Jih

Český Krumlov a rybníky

Do Českého Krumlova (video) jezdí hodně turistů. Je to atraktivní město, které musíte vidět taky. Je na seznamu UNESCO. Budete si tady myslet, že nejste ve 21. století. Gotický hrad, romantické ulice, renesanční náměstí a barokní domy v centru…  Taky hodně muzeí. A pivovar – můžete ochutnat pivo Eggenberg. A večer jděte do divadla: ne do obyčejného divadla, ale do divadla v parku vedle zámku, které je navíc otáčivé!

A taky se nezapomeňte cestou do Krumlova nebo domů zastavit u některého rybníka a zaplavat si. Velký rybník je například Dehtář, Posměch nebo Svět.

Další tip: Vodní hrad Švihov

Východ

Olomouc a víno

Olomouc (video) je jedno z nejhezčích českých měst. Najdete ho na Moravě a má hodně dlouhou historii. Uvidíte tady románskou, gotickou, renesanční i barokní architekturu. V kostele sv. Mořice se podívejte na největší varhany ve střední Evropě. V Olomouci jsou dvě náměstí, na Horním náměstí půjdete kolem sochy, která je 35 metrů vysoká a je na seznamu UNESCO. Atraktivní jsou také olomoucké kašny.

Je dobré zůstat na Moravě několik dní a z Olomouce jet trochu na jih, směr Hodonín. Určitě znáte moravské víno (video). Podívejte se, jak se pěstuje a vyrábí. V moravských vesnicích najdete vinné sklepy, kde můžete víno ochutnat. Vyzkoušejte například sklepy ve vesnici Prušánky, Velké Bílovice, Čejkovice nebo Mutěnice.

Další tip: Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Cestou potkáte spoustu Čechů. Češi mají rádi svou zemi. Rádi si s vámi budou povídat (česky) o zajímavostech a tradicích Česka. Přečtěte si, na co si dát v konverzaci pozor.

Extra tip: Nevíte, kam jet? Podívejte se na video s nejzajímavějšími místy v Česku.

A co vy? Jak chcete poznat Česko? Preferujete hory, nebo vodu? A chtěli byste v Česku žít? Přečtěte si, jestli je Česko dobré místo pro život.

Jak se taky můžete připravit na výlet? Podívejte se na handout Turistika (A1) – Češi totiž turistiku milují. A taky rádi jezdí na kole – podívejte se na handout Kolo (A2).

Může vás taky zajímat:

Tento text anglicky.

8. 8. 2017

4 replies
  1. Rene Salcedo
    Rene Salcedo says:

    Děkuji mockrát za nádherné stránky, tipy, články a videa!

    Já jsem byl na dovolené v Praze, na hradech Karlštejn a Křivoklát, a taky ve městech Karlovy Vary a Kutná Hora.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *