Jak poznat Česko

Další tipy na výlety v Česku

Jste cizinec a žijete v Česku? Poznejte Českou republiku a objevte atraktivní místa, zajímavé lidi a českou náturu. Je léto a to je skvělý čas na výlety. Nabízím vám několik tipů na cestování po Česku všemi směry.

Chci poznat Česko 3

Jih

Lipno

Lipno je největší česká přehrada a největší vodní plocha v ČR (skoro 50 m² – „české moře“). Leží na Šumavě a bylo postaveno v 50. letech 20. století. Je to skvělé místo na relaxaci. V létě tu můžete plavat a opalovat se, surfovat, jezdit na lodi, na kole, sportovat nebo chodit na turistické výlety. V zimě se tady bruslí a lyžuje, blízko jsou lyžařské sjezdovky.

A vždycky můžete jezdit na výlety, kolem Lipna je totiž mnoho zajímavých míst – hrady a zámky (Hluboká nad Vltavou, Rožmberk…), města (Frymburk, Český Krumlov…), příroda (stezka Korunami stromů, Plešné jezero, Schwarzenberský plavební kanál, Šumavský národní park…). Kolem Lipna je hodně hotelů, penzionů, apartmánů a najdete tady taky kempy, stačí rezervovat ubytování. Na Lipně se určitě nebudete nudit.

Všechno o Lipně najdete v linku (česky). A takhle vidí Lipno dron (video).

 

Západ

Zámek Bečov nad Teplou a hrad Loket

Barokní zámek v Bečově nad řekou Teplou je z 18. století. Je to krásná stavba, kolem ní je park a zahrady. Ale nejcennější věc se ukrývá uvnitř. Je to Relikviář svatého Maura: zlacený relikviář s ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura, sv. Apolináře a sv. Timoteje ze 13. století. Je hodně dekorovaný sochami a drahými kameny. Je to extrémně vzácná památka, její hodnota je podobná, jako mají korunovační klenoty na Pražském hradě. O relikviáři dlouho nikdo nevěděl, byl objeven až v roce 1985. Musíte ho vidět taky. Volné fotografie bohužel nemáme, ale relikviář uvidíte na konci tohoto videa

Všechno o zámku najdete v linku. A přečtěte si víc o relikviáři (česky, anglicky, německy).

Blízko Bečova leží malé město Loket a starý gotický hrad Loket. Začali ho stavět ve 13. století. Dozvíte se, jak lidé žili ve středověku, a taky víc o historii Česka. Můžete si prohlédnout hrad sami, nebo s průvodcem. A pozor: uvidíte tady taky největší meteorit, který dopadl na území Čech v roce 1422.

Informace o hradu Loket (česky, anglicky, německy) 

 

Sever

Adršpach

Adršpach je malé město a blízko něj je nádherná přírodní památka: Adršpašské skály. Koupíte si lístek a vydáte se na cestu skalním městem. Procházíte se mezi skalami, díváte se kolem sebe a divíte se. Uvidíte místa, která vytvořila příroda: skály Milenci, Sloní náměstí, Gotická brána, Čertův most, Malý vodopád, Skalní jezírko… Půjdete nahoru a dolů, je tam hodně schodů, ale stojí to za to! Senzační výhled a romantika. Doporučuji jet tam na výlet od pondělí do čtvrtka, je tam méně turistů.

Tak tedy hurá do skal (česky, anglicky, německy). A zatím si můžete udělat virtuální procházku skalním městem (video).

 

 

 

 

Východ

Ostrava

Ostrava je třetí největší město v ČR. A je to moc zajímavé město. Je historické (13. století, hrad), průmyslové (železárny a uhelné doly), kulturní (divadla, galerie, muzea, festival Colours of Ostrava), vzdělané (univerzita) a zelené (lesy, parky, přírodní památky, kolem jsou hory Beskydy a Jeseníky). Do Ostravy musíte jet minimálně na víkend, jeden den vám nestačí.

Musíte totiž vidět Vyhlídkovou věž (73 metrů a uvidíte až do Polska), Slezsko-ostravský hrad, průmyslový areál Nové Vítkovice (tady se ještě v roce 1998 těžilo uhlí a vyrábělo železo a dnes je to kulturní, společenské a vzdělávací centrum s Bolt Tower, ze které uvidíte daleko kolem sebe), Technické muzeum, ZOO, přírodní rezervaci Poodří, bývalé doly, katedrálu a mnoho dalších památek a zajímavostí. A večer, až budete unavení, si můžete dát večeři a drink v některé restauraci nebo baru na slavné Stodolní ulici.

Všechno o Ostravě najdete v linku (česky, anglicky, polsky a německy).  A podívejte se taky na video o Ostravě

 

Cestou potkáte spoustu Čechů. Češi mají rádi svou zemi. Rádi si s vámi budou povídat (česky) o zajímavostech a tradicích Česka. Přečtěte si, na co si dát v české konverzaci pozor.

 

Jak se taky můžete připravit na výlet? Podívejte se na handout Turistika (A1) – Češi totiž turistiku milují. A taky rádi jezdí na kole – podívejte se na handout Kolo (A2).

 

Přečtěte si taky první, druhou a čtvrtou část článku Chci poznat Česko

 

A jak chcet poznat Česo vy? Která místa v České republice máte rádi vy?  

 

Tento článek v anglické verzi

Foto: Pixabay.com + Dmytrok, Flickr.com 

30. července 2019

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *