Lyrics Training v češtině pro cizince

Hledáte nějakou netradiční aktivitu, jak trénovat češtinu? Zkuste web Lyrics Training. Budete poslouchat, psát, naučíte se nová slova, poznáte českou hudbu a můžete si zazpívat.

Lyrics Training je web, který pracuje s texty písniček. Posloucháte písničku a vidíte její text, ve kterém chybí některá slova. Váš úkol je doplnit tato slova. Pro trénink češtiny si vybereme českou verzi Lyrics Training. Najdete ji tady: https://lyricstraining.com/cs.

Lyrics Training – jak to funguje?

1.Nejdřív udělejte registraci.

2. V seznamu najdete 30 českých písniček. V menu Top Lyrics nastavte All Time.

3. Vyberte si českou písničku. Ukážu vám všechno na písničce František (má číslo 21). Klikněte na ni a vyberte si úroveň. Úroveň říká, kolik slov budete do textu sami doplňovat.

4. Teď si vyberte, jestli chcete slova doplňovat z nabídky (menu Choice Mode), nebo je budete psát (Write Mode).

5. A jdeme na to. Nejdřív si vyzkoušíme Choice Mode, ten je lehčí. Pustíme si písničku František. Poslouchejte zpěváka a podle toho, co slyšíte, klikněte na správné slovo z nabídky. Když to nestihnete nebo vyberete špatné slovo, písnička se zastaví a čeká na vás.

6. A teď Write Mode. Znovu si pustíme písničku František. Do textu dole pod videem musíte napsat slovo, které chybí. Dobře poslouchejte a zkuste to. Když to nebude správně, písnička se zastaví a čeká na vás, až napíšete správné slovo.

7. Program vám ukazuje (Score), kolik slov musíte doplnit, kolik slov jste napsali správně a špatně, jak dlouho jste pracovali. Dole pod písničkou pak najdete další možnosti, co můžete dělat. Můžete si text vytisknout, přidat do oblíbených nebo nastavit nové cvičení.

Moje rada

Začněte s Choice Mode. Nejdřív si písničku jednou poslechněte a zkuste doplnit slova z nabídky. Asi nebudete znát všechna. Nevadí, učíte se. Napište si nová slova z textu do sešitu/Quizletu/telefonu… a naučte se je (každý den si je několikrát zopakujte). Pusťte si písničku ještě jednou a znovu doplňujte z nabídky. Už to bylo lepší, viďte? A ještě jednou.

Jestli myslíte, že už text znáte, klikněte na Write Mode. Poslouchejte a pište slova. Jednou, dvakrát, třikrát… nebo třeba desetkrát. Opakováním se nová slova naučíte rychleji.

Nakonec si písničku zazpívejte se zpěvákem. Kopírujte jeho výslovnost.

Druhý den si písničku pusťte znovu a zopakujte si nová slova. Uvidíte, že to půjde lépe než včera.

A tady jsou moje tipy na písničky

Doporučuji vám tyhle songy (texty nejsou moc těžké a zpěváci dobře vyslovují):

  • František (číslo 21), skupina Buty
  • Kometa (číslo 12), zpěvák Jarek Nohavica
  • Ty a já (číslo 15), skupina Kryštof
  • Nad stádem koní (číslo 16), skupina Buty
  • Žili byli bratři tři (číslo 20), zpěváci Vojta Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula
  • Darmoděj (číslo 28), zpěvák Jarek Nohavica

Ale třeba se vám budou líbit jiné písničky. Napište mi které a jak se vám líbí trénink s českými písničkami.

Chcete dál trénovat češtinu trochu netradičně? Vyzkoušejte e-knihu Čeština pro dny, kdy prší. Pomůže vám učit se nová slova, mluvit a psát o sobě a svém okolí, rozvíjet kreativitu, vyjadřovat se v češtině se přesně.

Přečtěte si taky:

8. července 2019

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *