Řečová dovednost: psaní

Umíte česky velmi dobře? Používáte češtinu ve své profesi? Uvažujete o zkoušce C1 z češtiny? Nebo si chcete udržet svoji vysokou úroveň jazyka? Pak nezapomínejte na trénink psaní. Nabízím vám několik tipů, jak procvičovat psaní na pokročilé úrovni.

Psaní pro pokročilé

Ve svém psaní ukazujete, jak velkou máte slovní zásobu, jak dobře znáte gramatiku, jestli umíte strukturovat text, jak dobře dokážete argumentovat, vyjádřit svůj názor atd. Psaní nás nutí uvažovat logicky, vyjadřovat se přesně, musíme myslet na adresáta, který potřebuje porozumět našemu textu. Psaní je velmi efektivní způsob, jak trénovat cizí jazyk a udržovat si/zvyšovat jeho úroveň.

Jak psát?

Nejlepší je psát pravidelně. Každý týden, každé dva týdny, každý měsíc…  Podle vašich možností, ale pravidelně. Taky počítejte s tím, že napsat dobrý text vám bude chvíli trvat. Udělejte si přípravu: o čem budete psát, jaké části/subtémata bude mít váš text, jakou zvolíte formu a délku. Pak se pusťte do psaní. Nebojte se škrtat, opravovat, přepisovat, to je správný tvůrčí postup. Také nechte text trochu „uležet“: jestli píšete například večer, vraťte se k textu druhý den a uvidíte, co jste večer neviděli: chyby, opakující se slova, nesrozumitelné pasáže…

Až bude text hotový, zkontrolujte pravopis a gramatiku. Nebojte se použít pomocníky – nástroje, které jsou tu pro nás:

Kontrola diakritiky: Nechybujte.cz – menu Nástroje . Zapište slovo bez diakritiky a klikněte na Doplnit diakritiku. Tady je video, jak tahle aplikace funguje.

Jestli nemáte počítač s českou klávesnicí, kupte si přelepky a polepte si klávesy svého notebooku malými samolepkami, které vám ukážou, kde leží české znaky s diakritikou.

Pravopis a gramatika: Internetová jazyková příručka – slovníková část. Napište slovo, které chcete zkontrolovat, a ukáže se vám jeho deklinace, konjugace, příklady použití. Ve výkladové části si můžete přečíst teorii o konkrétním gramatickém nebo pravopisném pravidle.

Pokud si ještě nejste jistí, vyberte si lektora/korektora a domluvte si občasné lekce, na kterých budete s texty pracovat, vysvětlí vám, kde jste udělali chybu a proč, pomůže vám organizovat text apod.

Co psát?

Co psát na pokročilé úrovni? U zkoušky C1 obvykle studenti píšou například úvahu a fiktivní článek do novin. Ale není nic lepšího než vyměnit fikci za realitu. Pojďte se svým psaním ven! Tady je pár možností.

1. Blog

Začněte psát vlastní blog. Určitě máte o čem. Váš život v Česku, vaše zkušenosti s češtinou, s Čechy, srovnání vaší země a České republiky v jakýchkoli oblastech, zajímavé hobby, pracovní zkušenosti, cestování… Nemusíte mít vlastní web, můžete se zaregistrovat na některé blogovací doméně, např. Blogger.com

2. Statusy na sociálních sítích

Ještě se necítíte na blogování dost silní? Tak začněte opatrněji, třeba s Facebookem, Twitterem, Instagramem. Ode dneška budou všechny vaše statusy v češtině nebo dvojjazyčně. Sdílejte fotky, zážitky, názory… uvidíte, kolik lidí to zaujme.

3. Wikipedie

Kdo píše Wikipedii? Sami její čtenáři! A to jste také vy! Wikipedie existuje i v češtině a čeká na vaše články. Čemu rozumíte, o čem toho hodně víte? To bude vaše téma pro nový článek. Nebo můžete doplnit existující článek novými informacemi. Po registraci na Wikipedii si přečtěte pravidla pro psaní textů a hurá do toho! 

4. Články do novin

Hodně médií má rubriky, kam můžou psát čtenáři. Využijte je. Vyberte si noviny nebo časopis, které rádi čtete, napište text a pošlete jim ho. Nevíte, kde začít? Například časopis Respekt má pro čtenáře rubriku Jeden den v životě. Vzpomeňte si na některý zajímavý zážitek, popište ho a pošlete ho redakci. Některé zveřejňují na webu a ty nejlepší pak i v tištěném týdeníku.

Nebo napište do médií svoji reakci na některý článek, který jste četli a který se vám líbil/nelíbil, naštval vás, nesouhlasíte s ním, není podle vás objektivní, není úplný…

5. Deník

Jste spíš introverti a děsí vás představa, že by váš text měl číst někdo jiný? Pak si začněte psát deník: motivační (co pro sebe chcete udělat), čtenářský (obsahy knížek), studijní (co už jste se naučili a jak vám to šlo), cestovní, milostný ?… Každý den můžete napsat jen pár vět a už to bude fungovat. Každý večer si taky můžete zapisovat krátké poznámky a pak na konci týdne napsat souhrnný text za posledních 7 dní. Nebo si vyberete ten nejzajímavější moment dne a zpracujete ho jako krátkou povídku.

Úlohy na trénink psaní najdete taky v online pracovních listech Studuji B2.

Možností je spousta. A vy sami třeba trénujete psaní jiným způsobem. Budu ráda, když mi o tom napíšete a podělíte se v komentáři.

 

Přečtěte si také:

V Praze 28. května 2019

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *