Svatý Václav a jeho role v české historii

„Kde se sejdeme? – U koně zítra v 5 odpoledne.“ Víte, co to znamená? Už jste to slyšeli? Češi v Praze často mají schůzku u koně. Je to nahoře na Václavském náměstí u sochy koně a svatého Václava.

Svatý Václav aneb Sejdeme se u koně?

Václavské náměstí 

je důležité místo v Praze. Je v centru Prahy, je tady hodně lidí, firem, obchodů, nahoře můžete vidět krásnou budovu – Národní muzeum, jezdí tu všechny tři linky metra a taky tramvaje. Potkáte tu opravdu mnoho turistů. A taky se tady staly důležité události v historii Čechů a Slováků.

Například Sametová revoluce – demonstrace v listopadu 1989. Od 18. 11. každý den přišly tisíce lidí a protestovaly proti komunistickému režimu. Ten nakonec skončil a Československo začalo zase žít svoji demokratickou éru.

Svatý Václav

Nahoře na Václavském náměstí najdete velkou sochu. Je to kůň a na něm sedí svatý Václav. Svatý Václav je hlavní patron české země. Byl to český kníže v 10. století, dělal dobrou politiku a taky chtěl, aby v české zemi bylo křesťanství. Jeho bratr s ním ale nesouhlasil a zabil ho.

Češi si vypráví legendu: Až bude v Česku moc špatná doba, svatý Václav přijede na koni a pomůže českým lidem. Na soše můžete vidět větu: „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“ (St. Wenceslaw, duke of Czech land, our prince, don´t let us or future generations die.)

Svátek svatého Václava

28. září 935 Václav umřel. Proto 28. září slavíme jako státní svátek, nepracujeme, nechodíme do školy. Užijte si tento svátek a můžete jít na procházku na Václavské náměstí.

Meeting point

U sochy svatého Václava na Václavském náměstí můžete vidět mnoho lidí. Telefonují, chodí kolem sochy, dívají se kolem… čekají. Mají tady schůzku. Je to oblíbené místo, meeting point. Teď už rozumíte?

Sejdeme se u koně.

= Sejdeme se v Praze na Václavském náměstí nahoře, kde je socha svatého Václava na koni.

Slovní banka:

kůň                                                               socha                           náměstí

Podívejte se taky na video o svatém Václavovi.

Zajímá vás Česká republika? Česko není jenom Praha. Jeďte na výlet a poznejte Čechy, Moravu i Slezsko. Tady je několik tipů, kam můžete v Česku jet.

 

 

 

Přečtěte si taky další články o české historii:

27. 9. 2017, aktualizace 2. 8. 2022

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *