První republika = Československo 1918-1938

První republika československá

Češi často říkají „první republika“, když mluví o své historii. Víte, co to znamená? Víte, kdy byla první republika? Bylo to jedno z nejlepších českých (a slovenských) období. Ale trvala jen 20 let…

Česká historie začíná v 9. století. České království existovalo do začátku 20. století, ale od 17. století bylo částí habsburské monarchie. V roce 1918 skončila první světová válka. Rakousko-Uhersko (habsburská monarchie) prohrálo válku a na jeho území vznikly nové státy. Češi a Slováci měli podobný jazyk, kulturu i historii. Domluvili se, že vytvoří společný stát – Československo.

Československá republika

Československo do roku 1928 (zdroj: Wikipedie)

Československá republika vznikla 28. října 1918. Byla to demokratická republika, kde žili Češi, Slováci, Němci, Poláci, Maďaři, Židé a Rusíni. Věděli jste, že do Československa tehdy patřila i Podkarpatská Rus, dnes část Ukrajiny?

Tatíček Masaryk

Prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk. Byl politikem už v Rakousku-Uhersku a hodně udělal pro to, aby Francie, Velká Británie a USA akceptovaly nové Československo. Lidé to věděli a respektovali ho. Byl to už starý pán (v roce 1918 mu bylo 68 let a prezidentem byl až do roku 1935!), ale byl hodně populární, někteří lidé mu říkali „tatíček“ (tatínek).

První republika

Československo se rychle politicky stabilizovalo. Jeho ekonomika byla dobrá. Lidé museli hodně pracovat, ale začal taky lepší kulturní a společenský život. Firma Baťa otvírá velký obchodní dům na Václavském náměstí. Architektura je originální – staví se domy ve funkcionalistickém stylu. Rozvíjí se film – lidé chodí do kina na hvězdy, jako byla například Adina Mandlová nebo Oldřich Nový. V Praze se otvírá nové kino Lucerna a filmové ateliéry Barrandov. Na Václavském náměstí se taky rozsvítily první neony. Ženy mají novou módu – kratší sukně. Vydávají se knihy a noviny, populární je například Karel Čapek. Československo má malíře a grafiky, kteří mají výstavy ve světě. Bohatí lidé si začínají kupovat auta. Z rádia hraje swing

Poslechněte si hit 30. let – píseň Jen pro ten dnešní den (audio). Zpívá filmová star Oldřich Nový.

Němci a Češi

V Československu žili také Němci. Adolf Hitler chtěl, aby regiony, kde žili (říkáme jim Sudety), patřily k Německu. Hrozil, že bude válka, když mu Československo regiony nedá. Francie a Velká Británie souhlasily s Hitlerem. Československo zůstalo samo a 30. září 1938 kapitulovalo. Německo si vzalo sudetské regiony. A tak skončila autonomie Československa (až do roku 1945) a taky doba, které říkáme první republika.

28. říjen – státní svátek

Češi a Slováci se identifikovali se svým novým státem v letech 1918–1938. Byli na něj hrdí. Proto ještě dnes vzpomínáme na první republiku jako na úspěšné období v české historii. A taky slavíme 28. říjen, kdy Československo vzniklo, jako státní svátek.

Oslavte ho s námi. Co si třeba uvařit nějaké české jídlo? Tady jsou super jednoduché recepty :)

Slovní banka

hrdý – proud stavět – to build
hrozit – to threaten území – territory
období – period vzít si – to take
patřit – to belong vzniknout – to originate, to arise
rozvíjet se – to develop zůstat – to stay

English version of this article

 

Přečtěte si taky další články o české historii:

Sejdeme se u koně?

To bylo před sametovou revolucí

 

19. 10. 2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *