Poznáváme Česko a jeho historii: sametová revoluce

Sametová revoluce

17. 11. slavíme výročí sametové revoluce. Sametová revoluce byla moc důležitá událost v moderní české historii. Češi často rozdělují novou dobu na tu, která byla před revolucí a po revoluci. Sametová revoluce trvala několik dní a znamenala konec komunistického režimu. Víte, proč se jí říká sametová?

Komunistické Československo

Československo bylo od roku 1948 komunistická země. V únoru 1948 udělali komunisté revoluci a začali vládnout. Československo bylo po druhé světové válce částí východního (= komunistického) bloku (+ Polsko, Maďarsko, východní Německo, Rumunsko, Jugoslávie…).

Sovětský svaz byl hlavní autorita a diktoval, co česká vláda může nebo nemůže dělat. Češi nemohli cestovat do zahraničí. Existovala cenzura v médiích a v literatuře. V Československu pracovala tajná represivní policie (Státní bezpečnost). Kdo nesouhlasil s komunistickou politikou, byl perzekvovaný – nemohl dělat svoji profesi, jeho děti nemohly studovat, musel jít do vězení…

17. listopadu 1989

V druhé polovině 80. let Češi víc a víc protestovali proti režimu. Nebyli spokojení s politickou a ekonomickou situací. 17. listopadu 1989 se konala legální manifestace studentů univerzit – šli Prahou a připomenuli si 17. listopad jako internacionální den studentů. Další lidé se k nim přidávali a za několik hodin to byla velká demonstrace (10 000 lidí). Lidé chtěli klidně jít na Václavské náměstí.

Komunistická vláda nechtěla, aby tam došli, protože Václavské náměstí je pro Čechy symbol demonstrací a protestů. Poslala proti lidem policii. Na Národní třídě v Praze policie udělala bariéru vpředu i vzadu a lidé nemohli odejít. Policisté je začali brutálně bít a zranili 568 lidí. Někteří studenti šli potom do divadel v Praze a řekli lidem, co se stalo. Televize i rádio taky vysílaly, jaká je situace.

Sametová revoluce

Další dny se konaly demonstrace v celém Československu, lidé chtěli konec vlády komunistů. Proces byl rychlý. Komunisté odešli z vlády, vznikla nová, demokratická vláda. Češi a Slováci mají svobodu, můžou demokraticky volit vládu a parlament, můžou podnikat (dělat privátní byznys), cestovat…

Kromě 17. listopadu, kdy policie atakovala lidi, byla revoluce klidná, bez násilí, nikdo nezemřel. Proto se jmenuje „sametová“.

  • 17. listopadu – studentská klidná manifestace, policie atakovala demonstranty
  • od 18. listopadu – demonstrace v celém Československu, oficiální opozice (Občanské fórum) všechno organizuje
  • 27. listopadu – generální stávka v Československu, nikdo nepracuje
  • 28. listopadu – komunisté oficiálně řekli, že odejdou z vlády
  • 10. prosince – nová, nekomunistická vláda
  • 29. prosince – první nekomunistický prezident Václav Havel

Mezinárodní situace

Revoluce byly v celém východním bloku komunistických států. Lidé nebyli spokojení s ekonomickou a politickou situací ve své zemi. V roce 1989 skončil komunistický režim v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, ve východním Německu, v Československu, Jugoslávii a pobaltských státech.

Československá moderní historie

  • 28. 10. 1918 – vznikla demokratická Československá republika
  • 1938–1945 – Německo okupovalo Československo
  • 1945–1948 – znovu demokratické Československo
  • 1948–1989 – komunistické Československo
  • 17. 11. 1989 – Sametová revoluce
  • od prosince 1990 – znovu demokratické Československo
  • 1. 1. 1993 – rozdělení Československa, vznikla samostatná Česká republika a Slovenská republika

Oslavte s námi výročí Sametové revoluce! Můžete přijít na Festival svobody na Národní třídě v Praze nebo v regionech. Užijte si umění na ulici, koncerty a hodně dalších akcí.

Slovní banka

bít – to beat sametový – velvet
násilí – violence trvat – to last
perzekvovaný – persecuted událost – event
připomenout si – to commemorate vláda – government, vládnout – to govern

Přečtěte si taky další články o důležitých momentech české historie:

 

Tento článek v anglické verzi

17. 11. 2021

 

Fotky a obrázky:

Václav Havel: Pavel Matejicek / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

další Pixabay.com, Flickr.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *