Aplikace a programy, kde se můžete učit češtinu pro cizince na internetu.

Učíte se česky a chcete používat taky internet. Ale je tam moc informací, programů, aplikací… Co si vybrat? Co pomáhá? Tady je několik tipů na češtinu na internetu.

Jak se učit češtinu na internetu

1. Chci trénovat slova

Quizlet

(Vhodné pro úroveň A1–C2) Je to aplikace pro počítač, telefon a tablet. Slova na jedno téma jsou v jednom setu. Učíte se je na flashcards – na kartách. Doplňuje, hrajete hry, vybíráte správnou odpověď, píšete testy… Najdete tam sety učitelů, jiných studentů a sami si můžete vytvářet vlastní sety. Zaregistrujte se a můžete začít. Pro hraní můžete být offline. Tady najdete moje Quizlet sety pro studenty češtiny.

Flashcards – ukázka: (klikněte na obrázek pro zvětšení)

Test – ukázka:

Hra – ukázka:

Tady jsou videonávody: Jak funguje Quizlet a Děláme set v Quizletu.

SkELL

(A1–C2) SkELL (Sketch Engine for Language Learning) je program, do kterého napíšete slovo a on vám ukáže 40 konkrétních vět, jak a kde slovo můžete použít (funkce Příklady). Potom vám řekne, která další slova k němu můžete přidat (funkce Word sketch) a nabídne vám taky podobná slova (funkce Podobná slova). Podívejte se, co najdete například pro slovo DĚLAT.

DĚLAT – funkce Příklady:

DĚLAT – funkce Word sketch:

DĚLAT – funkce Podobná slova:

Czech language in pictures

(A1–C2) Jednoduchá hra. Vidíte slovo a dva obrázky. Kliknete na obrázek, který označuje toto slovo. Pak vidíte jedno slovo a tři obrázky, jedno slovo a čtyři obrázky… Některá slova jsou těžká, jiná ne. Uvidíte sami, co se dokážete z obrázků naučit.

Na kterém obrázku je žába?

Ten, ta, to

(A1) Aplikace, ve které budete trénovat rod. Uvidíte slovo a kliknete na ten (maskulinum), ta (femininum) nebo to (neutrum). Aplikace ukáže, jestli vaše odpověď byla správná. A když sami napíšete slovo, program ukáže rod. Aplikaci stáhnete do telefonu na Google Play nebo iOS. Pro hraní můžete být offline.

2. Chci zkontrolovat/trénovat gramatiku

Internetová jazyková příručka

(A1–C2) Program vám nabídne všechny formy slov (deklinace, konjugace), druhy slov (co je adverbium, adjektivum, prepozice…) a ukáže vám, jak slovo použít. Napíšete slovo, například restaurace, a hned víte všechno.

Verbix

(A1–C2) To je program pro konjugaci sloves. Nevíte, jak udělat například konjugaci slovesa JÍT? Vyberte ho v seznamu a je to.

Czech Step by Step

(A1–B1) Používáte učebnice Čeština expres nebo Česky krok za krokem? Tady najdete online cvičení, kde můžete trénovat nová slova i gramatiku z lekcí. Jsou tu taky slovní bank, videa Krátké české zprávy a další online materiály.

3. Potřebuju zkontrolovat diakritiku

Nechybujte

(A1–C2) Nevíte, kde se píše čárka, háček nebo kroužek? Pomůže vám program Nechybujte. Kliknete na menu Nástroje, do okna napíšete bez diakritiky slovo, které potřebujete, a dole kliknete na Doplnit diakritiku. Aplikace napíše slovo správně.

Tady je videonávod, jak pracovat s Nechybujte.cz.

4. Audio a video – chci trénovat poslech

Výuková videa

(A1–A2) Tady najdete krátká videa pro základní komunikační situace. Každá situace má dvě videa: pro studenty A1 a pro studenty A2. Témata: bydlení, jak si zavolat záchranku, jak se objednat k doktorovi, jak telefonovat na policii, jak vyplnit formulář… Každé video může mít taky titulky a transkripci (psaný text = když nerozumíte, čtete).

Čeština do práce

(A1–B1) Vaši kolegové jsou Češi? Podívejte se na krátká videa – základní situace v práci.  Témata: pohovor, jak se na něco zeptat, jak se omluvit, jak říct, že nesouhlasím… Každé video má taky transkripci a několik cvičení pro kontrolu, jestli dobře rozumíte.

Tady je videonávod, jak pracovat s Češtinou do práce.

5. Zajímavosti

Facebook

Sledujte FB stránky učitelů, skupin i studentů. Moji FB stránku pro studenty češtiny najdete tady a doporučuji vám taky stránky Czech Step by Step, Český blog pro cizince, Study Czech a další.

Online materiály pro studenty češtiny

které připravuju pro své studenty češtiny, najdete tady. Vyberte si svoji úroveň a můžete trénovat čtení, poslech, psaní, mluvení, výslovnost, nová slova, gramatiku…

Časopis AHOJ

Nechcete nic hledat? Pak si kupte online časopis AHOJ (časopis pro studenty češtiny) a jednou za 3 měsíce dostanete nové číslo. Můžete číst, trénovat češtinu a dozvíte se nové informace. Jedno číslo stojí 195 Kč, 4 čísla dohromady na celý rok 615 Kč.

6. Chci dělat zkoušku z češtiny pro trvalý pobyt

Tady najdete vše o zkoušce A2 z češtinyMůžete si taky přečíst můj text o zkoušce A2 a podívat se na modelové mluvení a modelové psaní.

A teď: nečekejte a vyzkoušejte aspoň jeden program nebo jednu aplikaci. A zítra další. Vyberte si to nejlepší pro vás.

Který program se vám líbí?

Přečtěte si také druhou část článku Chci se učit češtinu na internetu 2.

Chcete studovat opravdu efektivně? Přečtěte si, jak se učit nová slova – 1. část + 2. část. A hodit se vám může také 10 tipů pro efektivní studium.

Tento text anglicky.

13. 6. 2017, aktualizace 5. 1. 2022

6 replies
    • Jitka Pourová
      Jitka Pourová says:

      Děkuji. Ať Vám tipy dobře slouží. A můžete přidat Vaše oblíbené stránky, programy nebo nástroje.

      Odpovědět
  1. Janina
    Janina says:

    Skvělý výběr! Pokud smím, přidala bych ještě blog https://goodczech.wordpress.com, kde studenti každý týden najdou články v češtině z každodenního života včetně slovníčku a možnosti využívat k nim i audio a cvičení. Přítel je cizinec a nemůže si stránku vynachválit ;)

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *