Jak trénovat češtinu na internetu

Učíte se česky a chcete používat taky internet. Ale je tam moc informací, programů, aplikací… Co si vybrat? Co pomáhá? Už jste si mohli vyzkoušet několik tipů v prvním článku. Tady je druhá část a další možnosti, jak se učit češtinu na internetu.

Jak se učit češtinu na internetu 2

1. Chci trénovat výslovnost

Forvo

(Vhodné pro úroveň A1–C2) V programu můžete poslouchat česká slova a jejich výslovnost. Napíšete slovo, pak uvidíte, kolik lidí ho namluvilo, a posloucháte. Když slovo nenajdete, napíšete ho do seznamu. Jiný člověk ho namluví, vy dostanete e-mail a můžete poslouchat.

Když trénujete výslovnost, je taky důležité nahrávat sebe a poslouchat, jak to zní, když mluvíte. Kde můžete nahrávat? Zkuste tyhle programy:

Vocaroo

Zdarma a bez registrace. Nahrajete audio, můžete ho uložit, sdílet na sociálních sítích, poslat e-mailem například lektorovi atd.

Speakpipe

Zdarma do 5 minut. Nahrajete audio, můžete ho uložit a poslat e-mailem například lektorovi.

Clyp

Zdarma 6 hodin. Nahrajete audio, můžete ho uložit a poslat e-mailem například lektorovi.

2. Chci trénovat slova

Coggle

(A1–C2) Moji studenti ví, že mám ráda mind maps, česky myšlenkové mapy. Coggle je program, kde si je můžete sami tvořit. Vyberte si téma a k němu pište všechna slova, fráze a věty, které znáte nebo se je učíte. Ale ne pod sebe! Dělejte „větve slov“. Dejte do jedné větvě všechno, co tam patří. Mapu si nakonec uložte v pdf nebo jpg a učte se z ní. Uvidíte všechny souvislosti a všechno se vám spojí dohromady.

Duolingo 

(A1–B2) Nejdřív uděláte malý test, Duolingo zjistí vaši úroveň a najde pro vás ta nejlepší cvičení. Taky vám ukazuje statistiky, progres…

Goethe-verlag: 50 jazyků

(A1–A2) Stáhněte si do telefonu aplikaci 50 jazyků. Najděte češtinu a trénujte slova, fráze, hrajte hry, poslouchejte audio…

Lyrics training 

(B1–C2) Vyberte si českou písničku, poslouchejte a doplňujte slova. Přečtěte se, jak Lyrics traing funguje a jako ho využít pro trénink češtiny.

Help for English 

(A2–C2) Můžete využít taky web pro studenty angličtiny. V sekci Tematické okruhy si vyberete svoji úroveň (od pre-intermediate, cca A2) a téma, které vás zajímá. Pak se učíte nová slova česky a anglicky.

3. Chci trénovat gramatiku

Goethe-verlag: testy 

(A1–C2) Vyberte si test (lehký nebo pokročilý) a trénujte gramatiku i slova ve větách. Překládáte z angličtiny do češtiny.

4. Online materiály pro studenty češtiny,

které připravuju pro své studenty češtiny, najdete tady. Vyberte si svoji úroveň a můžete trénovat čtení, poslech, psaní, mluvení, výslovnost, nová slova, gramatiku…

A teď: nečekejte a vyzkoušejte aspoň jeden program nebo jednu aplikaci. A zítra další. Vyberte si to nejlepší pro vás.

Který program se vám líbí? Napište mi…

A podívejte se taky na tipy z prvního článku.

Anglická verze tohoto článku

19. dubna 2018

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *