Připravujeme smažený řízek

Víte, co jí Češi k vánoční večeři? Smaženého kapra a bramborový salát. A kdo nemá rád ryby, dá si smažený řízek. Tak se pojďme podívat, jak jednoduše řízek připravit.

Smažený řízek

Název a historie

Slovo řízek je od slova řezat. Znamená „uříznutý kus masa“. Je to hodně staré jídlo – už v 9. století si římští císaři nechali servírovat kousky masa „obalené“ ve zlatě. Později se začala používat strouhanka místo zlata. „Moderní řízek“ známe od poloviny 19. století. Slavný český vojenský stratég Radecký, který sloužil v rakousko-uherské armádě, jel do Itálie. Tam mu naservírovali obalený a smažený kousek masa. Radeckému moc chutnal a recept odvezl do Rakouska, do Vídně. Tam ho začali vařit a lidem také chutnal. Tak se „narodil“ vídeňský řízek – das Wiener Schnitzel. A z Rakouska přišel do Čech.

Co je řízek

Řízek je tenký kousek masa. V Rakousku používají telecí maso, v Česku používáme vepřové nebo kuřecí. Maso obalíme ve třech ingrediencích: mouce, vajíčku a strouhance. A pak ho osmažíme na oleji.

Jak jíme řízek

Jako přílohu k řízku podáváme brambory, bramborovou kaši nebo bramborový salát. Řízek můžeme trochu pokapat citronem, chuť bude intenzivnější. A doporučuji připravit taky salát, například okurkový nebo rajčatový.

Vaříme řízek

Podívejte se, jak jednoduché to je. Vařila moje máma a já jsem ji fotografovala. Jdeme na to. Můžete se podívat na videorecept nebo dole na text a obrázky.

Recept

Potřebujeme:

vepřové maso (vepřová panenka nebo vepřová kýta nebo vepřová kotleta) nebo kuřecí maso (kuřecí prsa), sůl, trochu hladké mouky, 1 vajíčko, trochu mléka, trochu strouhanky, olej na smažení

 

  1. Maso omyjeme vodou a osušíme. Pak maso nakrájíme na plátky asi 1 cm silné (můžeme taky poprosit prodavače v řeznictví, aby nám vepřové maso ukrojili). Potom je očistíme – když nemáme rádi tlusté maso, okrájíme tlusté části.
  2. Maso naklepeme paličkou na tenké plátky. Kuřecí maso naklepeme jemně. Pak maso osolíme.
  3. Oloupáme brambory, rozkrojíme je na menší části. Dáme je do hrnce se studenou vodou, přidáme sůl a kmín a vaříme asi 15–20 minut.
  4. Dáme olej do pánve a rozehřejeme ho.
  5. Připravíme si tři talíře. Do prvního talíře dáme trochu mouky, do druhého vajíčko a trochu mléka a rozšleháme je dohromady, do třetího trochu strouhanky.
  6. Plátek masa nejdřív obalíme v mouce (obalíme obě strany masa). Pak plátek obalíme ve vajíčku, použijeme vidličku.  A nakonec řízek dobře obalíme ve strouhance, zkontrolujeme, jestli je strouhanka všude.
  7. V pánvi máme rozpálený olej. Dáme do něj řízek a smažíme. Nejdřív z jedné strany, pak z druhé. Dobře osmažený řízek je hnědý.
  8. Na talíř servírujeme řízek a vedle něj brambory. Můžeme řízek trochu pokapat citronem a doplnit ho salátem.

Dobrou chuť!

 

Chcete víc receptů?

Vyzkoušejte kuchařku Učte se česky v kuchyni.

 

Přečtěte si taky:

Další videa:

 

19. května 2023

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *