Jak se vaří české ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky

Možná znáte české slané knedlíky, které jíme s gulášem, vepřovým masem, svíčkovou… Ale máme taky sladké knedlíky – ovocné. Teď je léto a to znamená, že si MUSÍTE uvařit ovocné knedlíky. Z čerstvého ovoce jsou totiž výborné. V létě můžete koupit jahody, meruňky, švestky, třešně, višně, borůvky, maliny… Vyberte si, jaké ovoce máte rádi. Já mám nejradši meruňkové a švestkové knedlíky.

Název a historie

Slovo knedlík pochází z němčiny, z německého slova knödel. Češi dříve říkali šišky, ale později pod vlivem němčiny začali používat slovo knedlíky. Knedlíky byly známé už ve středověku, tehdy se smažily nebo pekly a byly hlavním jídlem. Až od 19. století se staly přílohou k masu. Knedlíky se taky plnily různými náplněmi, třeba mletým masem. A náplně mohly být i sladké – ovoce, marmelády, džemy, povidla.

Knedlíky, i ovocné knedlíky, jsou tradiční české jídlo, vaří se ale taky v Rakousku, Německu a Polsku. A dumplings znají i v Anglii.

Co je knedlík

Základ slaného knedlíku jsou mouka nebo brambory.

Ovocné knedlíky děláme z kynutého nebo bramborového těsta. A já vám dnes ukážu třetí možnost – recept na tvarohové ovocné knedlíky, které jsou jednoduché a rychlé. Uvidíte sami, že je uvaříte za malou chvíli.

Nejdřív uděláme těsto, naplníme ho ovocem a pak vaříme ve vodě. Legenda říká, že kdysi za války chtěl vojenský kuchař upéct knedlíky, ale vojáci mu zničili pec. Už měl hotové těsto, a tak ho musel uvařit ve vodě. A od té doby je takhle vaříme taky my.

Jak jíme ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky jsou hlavní jídlo. Ale můžete si jeden nebo dva vzít taky jako dezert. Když uvaříte víc knedlíků a nemůžete je sníst, nevadí to. Studené knedlíky dejte do mrazáku. A až na ně dostanete chuť, jenom je rozmrazíte, přidáte posypku a máte skvělé jídlo bez vaření.

Vaříme ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky můžete ochutnat v restauraci. Můžete je taky koupit v obchodě – hledejte je v mrazicím boxu. Ale nejlepší bude, když si je uvaříte se mnou. Mám recept od svojí mámy. A ta ho má od svojí mámy – mojí babičky, která byla profesionální kuchařka. Úspěch je stoprocentní :) Jdeme na to. Můžete se podívat na videorecept nebo dole na text a obrázky.

Videorecept

Recept (asi na 20 knedlíků)

Potřebujeme:

Těsto: 250 g měkkého tvarohu, 70 g hladké mouky, 70 g dětské krupičky, 70 g měkkého másla, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli

Náplň: ovoce (například 10 meruněk, 10 jahod)

Posypka (nahoru na uvařené knedlíky): 250 g tvrdého tvarohu, asi 20 g moučkového cukru, asi 20 g rozpuštěného másla nebo cokoli, co vám chutná

  1. Všechny ingredience smícháme dohromady – rukama na válu. Těsto dáme do ledničky na minimálně 1 hodinu, ale může tam být i 24 hodin.
  2. Připravíme si ovoce. Omyjeme ho, dáme pryč pecky, stopky.
  3. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme válečkem na obdélník. Nakrájíme obdélník na větší čtverce. Do každého čtverce dáme kousek ovoce. Dobře zabalíme těsto kolem ovoce, nesmí tam být díra.
  4. Do většího hrnce dáme vodu a vaříme. Do vroucí vody dáme knedlíky. Znovu počkáme, až se bude voda vařit, a pak vaříme asi 6-8 minut. Knedlíky musí být nahoře.
  5. Připravíme si posypku. Můžeme použít, co máme rádi: tvaroh, smetanu, jogurt, mák, máslo, cukr, oříšky… V Česku dáváme na knedlíky většinou tvrdý tvaroh (nastrouháme ho), trochu moučkového cukru a trochu rozpuštěného másla.

Dobrou chuť!

Chcete víc receptů?

Přečtěte si taky:

Další videa:

10. srpna 2021

Foto: Jitka Pourová

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *