Bedřich Smetana

Bedřich Smetana byl český hudební skladatel, dirigent a hudební pedagog. Patří k nejznámějším českým skladatelům ve světě. Jeho život ani jeho práce nebyly jednoduché. Ale dnes ho zná každý Čech i hodně lidí v zahraničí, kteří mají rádi klasickou hudbu. Letos, v roce 2024, slavíme 200 let od jeho narození a 140 let od jeho smrti. Proto je rok 2024 oficiálně Rok české hudby. Podívejme se blíž na Smetanův život a jeho krásnou hudbu.

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana a jeho hudba

Smetana (1824, Litomyšl – 1884, Praha) byl hudebně velmi vzdělaný člověk. Už jako mladý studoval hru na klavír (dole je CZ-ENG slovník, najdete tam podtržená slova) a taky kompozici hudby. Po studiu začal pracovat jako klavírista a taky učil studenty hrát na klavír. Uměl i dirigovat orchestr, pět let pracoval jako dirigent ve Švédsku. V Praze později šéfoval divadelnímu orchestru.

Brzy taky začal komponovat hudbu. Inspiroval se u slavných světových skladatelů, líbila se mu hudba Franze Liszta nebo Richarda Wagnera a taky francouzská nebo italská hudba. Ale chtěl, aby jeho hudba zněla jinak, „česky“.  Komponoval opery, symfonie, klavírní skladby nebo skladby pro zpěváky. Jeho díla hrály orchestry už během jeho života, ale největší slávu Smetana získal až po smrti.

Bedřich Smetana

Dnes říkáme, že pomohl založit českou moderní národní hudbu. Jeho hudební styl ovlivnil další generace českých skladatelů. Smetana,  Antonín Dvořák a Leoš Janáček patří mezi tři nejznámější české skladatele v zahraničí.

Opery

Smetana složil osm oper. Nejhranější je Prodaná nevěsta. Je to komediální opera o Jeníkovi a Mařence, kteří se mají rádi, ale jejich rodiče jim lásku komplikují. Hraje se v divadlech v různých zemích, už od roku 1909 i v Metropolitní opeře v New Yorku. Některé písně se staly velmi populárními, například Proč bychom se netěšili – poslechněte si.

Další slavnou operou je Libuše o legendární české kněžně. Tato opera „otevřela“ Národní divadlo v Praze v roce 1881. Libuše není v zahraničí moc známá, ale v Česku ano. V této opeře je část, ve které můžeme slyšet fanfáry. A právě tyhle fanfáry z opery Libuše hrají vždycky tam, kam přichází český prezident – je to jeho symbolické uvítání. Možná jste je už taky slyšeli – poslechněte si.

Symfonie

Smetana skládal taky symfonie. Absolutně nejznámější (a nejkrásnější) je cyklus Má vlast. Je to šest kratších symfonií inspirovaných českou historií, přírodou, českými legendami. Podívejte se, jak se jmenují: Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník. Znáte mezinárodní hudební festival Pražské jaro, který se každý rok koná v Praze? Jeho prvním koncertem je vždycky Má vlast. Cyklus Má vlast hrají orchestry po celém světě, je velmi oblíbený a je to nejlepší Smetanovo dílo.

Poslechněte si například Vltavu. A představujte si řeku, jak začíná téct na Šumavě jako malý potok, postupně je silnější a silnější, teče loukami, lesy, kolem skal, městy. Pak přijde do Prahy, tam už je to veliká a silná řeka. Ale pokračuje ještě dál na sever, kde se potká s řekou Labe.

Bedřich Smetana a soukromý život

Rodina

Smetanův privátní život nebyl jednoduchý. S první manželkou měl čtyři dcery, ale tři zemřely hodně mladé a brzy po nich i jeho manželka. Smetana se oženil podruhé a měl ještě dvě dcery. Jeho druhé manželství ale nebylo šťastné.

Bedřich Smetana

Vážná nemoc

Když bylo Smetanovi 50 let, ohluchnul (přestal slyšet). Pro hudebního skladatele je to tragická situace, ale Smetana se nevzdal. Ukončil oficiální aktivity v divadle a přestěhoval se na vesnici, ale začal se víc koncentrovat na kompozici. Ačkoliv neslyšel, v té době složil výborná díla, například Mou vlast, tři opery, několik skladeb pro klavír. Až na konci života začal mít psychické a nervové problémy. Zemřel 12. května 1884 v psychiatrické nemocnici v Praze. V Praze se taky konal velký národní pohřeb a poslední rozloučení se Smetanou.

Bedřich Smetana dnes

Hrob Bedřicha Smetany najdeme v Praze na Vyšehradě.

Můžeme taky navštívit Muzeum Bedřicha Smetany v Praze, tam je největší expozice o Smetanovi. Další památníky jsou ve městech Jabkenice (Smetana tam žil posledních deset let), Litomyšl (tam se narodil), Benátky nad Jizerou, Lamberk, Růžkovy Lhotice, Týn nad Bečvou a ve švédském Göteborgu.

Muzeum Bedřicha Smetany v Praze

V jeho rodném městě Litomyšl se každé léto koná hudební festival Smetanova Litomyšl. Mezinárodní hudební festival Pražské jaro začíná každý rok 12. května v den Smetanovy smrti jeho cyklem Má vlast. V Plzni se koná každý rok Mezinárodní smetanovská klavírní soutěž.

Po Smetanovi se jmenují náměstí a ulice v různých českých městech. A taky planetka 2047 Smetana, kráter Smetana na planetě Merkur a mezinárodní vlak Českých drah Smetana.

 

 

Slovník

dirigent conductor
fanfáryfanfare
hrobgrave
klavírgrand piano
ohluchnoutbecome deaf
pohřebfuneral
skládat/složitcompose
skladatelcomposer
skladbacomposition
znít to sound

 

Další slavní Češi – přečtěte si taky:

20. 2. 2024

Foto:

  • Bedřich Smetana – portrét. Autor: Neznámý – Encyclopedia Britannica – first published in Arthur Elson: Modern Composers of Europe L.C. Page & Co 1904 (facing page 194), Volné dílo, 15. 2. 2024
  • Stojící B. Smetana. Autor: Neznámý – Václav Holzknecht: Bedřich Smetana. Život a dílo. Panton, Praha, 1984, Volné dílo, 15. 2. 2024
  • Partitura B. Smetany. Autor: Bedřich Smetana (1824-1884) – PRAŽÁK, Přemysl. Smetanovy zpěvohry II : Dalibor, Libuše. Praha : Za svobodu s. s r.o., 1948., Volné dílo, 15. 2. 2024
  • Praha – muzeum: Autor: Jim Linwood – Smetana Embankment, Prague, CC BY 2.0, 15. 2. 2024
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *