Jak poznat českou historii - pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic je tradice, kterou Češi „slaví“ v noci z 30. dubna na 1. května. Této noci se také říká filipojakubská noc. Co během dní Češi dělají? A kdo je čarodějnice?

Pálení čarodějnic

Slovní banka

Historie

Lidé slavili noc z 30. dubna na 1. května už v historii. Mysleli si, že je to magická noc. Je totiž v polovině mezi jarní rovnodenností 21. 3. a letním slunovratem 21. 6.  Keltové jí říkali svátek Beltain, loučili se se zimou a vítali jaro. V Německu a ve Skandinávii se jmenuje Valpuržina noc. Lidé zapalují ohně, aby zahnali čarodějnice – symbol zla a ďábla. Čarodějnice byly ženy, které prý „spolupracovaly“ s ďáblem. Ohně se často pálily na kopci za vesnicí, kouř měl čarodějnice a zlé věci držet daleko od domu. Lidé taky vyrobili figurínu čarodějnice a spálili ji v ohni.

Křesťanská církev nechtěla, aby lidé praktikovali pohanské rituály. Proto nahradila čarodějnice křesťanskou symbolikou a dala této noci jméno podle apoštolů Filipa a Jakuba: filipojakubská noc. Ale stále znamená konec zlých sil a začátek života a dobré síly, začíná slunečná a světlá část roku.

České zvyky

Do Česka přišel tento zvyk asi z Německa. Lidé zapalovali ohně. Popel z těchto magických ohňů měl velkou sílu: lidé ho dávali na pole, aby byla dobrá úroda. Dobytek (krávy, koně…), který prošel popelem, bude zdravý. A taky lidé, kteří skočí přes oheň. Legendy říkají, že v této noci se otvírají jeskyně a můžeme tam najít poklad (peníze, zlato…).

Druhý den je 1. května a na vesnicích se stavěla májka, lidé uklízeli a dávali do okna větvičky jako ochranu proti zlé síle.

Pálení čarodějnic dnes

Češi pořád zapalují 30. dubna večer ohně. Funkce tradice je dnes hlavně sejít se spolu (rodina, kamarádi, sousedi, lidé z vesnice…) a bavit se. Někdy mají lidé masky a party vypadá jako karneval. Někde mají koncert nebo spolu zpívají.

 

Tento článek anglicky

Vyzkoušejte si,

jak znáte české svátky a tradice. Mám pro vás „čarodějnický“ kvíz.

Přečtěte si taky:

Sejdeme se u koně

První republika a tatíček Masaryk

Pohrajte si s češtinou

a naučte se víc nových slov. Čeština pro dny, kdy prší je e-kniha přesně pro vás.

 

20. dubna 2021

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *