2. listopadu je v Česku zvláštní den – Svátek zesnulých. Říkáme mu Dušičky a je to den, kdy vzpomínáme na blízké lidi, kteří už nežijou.

Dušičky

Historie Dušiček

Keltové

Dušičky mají původ (podtržená slova najdete dole v CZ-ENG slovníku) už u Keltů. Keltové věřili, že v noci z 31. října na 1. listopadu se duše zemřelých (= zesnulých) na chvíli spojí se světem živých lidí a pak zase odcházejí. Slavili tu noc jako svátek Samhain, lidé zapalovali ohně, oblékli si kostýmy a dekorovali své obličeje. Tento svátek je podobný dnešnímu svátku Halloween, který ale v Česku nemá tradici a je to spíš „importovaný“ svátek.

Slované

Taky Slované organizovali oslavy zemřelých lidí přímo u jejich hrobů.

Křesťané

Když do Evropy přišlo křesťanství, svátek zemřelých dostal formu, kterou organizovala křesťanská církev. Tradice začala ve Francii v roce 998 a potom se rychle rozšířila do Evropy.

Dušičky a zvyky

Lidé chodí 2. listopadu na hřbitov ke hrobům lidí, které znali – členů rodiny, kamarádů atd. Dekorují jejich hroby, zapalují svíčky. Často dávají na hrob květiny – to je symbol věčného života = života, který neskončil smrtí, ale pokračuje dál. A svíčka je symbolem Ježíše Krista a toho, že vstal z mrtvých. Je to světlo, které svítí zemřelým na cestě do nebe k věčnému životu.

V křesťanských kostelích se konají mše, lidé se modlí za duše ze zesnulých.

A lidé, kteří nemůžou jít na hřbitov, vzpomínají na své blízké, kteří zemřeli, doma nebo tam, kde právě jsou. Svátek Dušiček je vzpomínka. A taky impuls k přemýšlení o smrti a o smyslu života.

Rodiny se taky někdy scházejí a vzpomínají na své blízké společně.

Dušičky jsou klidný svátek, jeho atmosféra je tichá, kontemplativní. Je to den, kdy vzpomínáme na lidi, které jsme měli rádi. Připomínáme si, jak pro nás byli důležití, a jsme vděční, že byli součástí našeho života.

Slovní banka

církev            Church
dušesoul, spirit
hrobgrave
Keltovéthe Celts
křesťanstvíChristianity
mšemass
původorigin
smrtdeath
svíčkacandle
vděčnýgrateful
vstát z mrtvýchto rise from the dead
zapalovatto light
zemřelý (člověk) = zesnulýthe deceased (person)

 

Přečtěte si taky:

 

16. 10. 2024

Foto:

  • Samhain See page for author, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
  • Ostatní: Pixabay, volná díla
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *