Vánoce v Česku - tradice, zvyky

Veselé české Vánoce! Oslavíte je s námi? Budeme rádi. V textu zjistíte, jak Vánoce slavíme, jaké máme tradice, co o Vánocích děláme… Zkusíte nějaký český zvyk? Nebo si uvaříte české vánoční jídlo? Jdeme na to.

Advent

Vánoce jsou křesťanský svátek narození Ježíše Krista. A „začínají“ už v listopadu. Advent je čas – čtyři týdny před Vánocemi. Pro křesťany je to čekání na narození Spasitele – Ježíše Krista. Je to čas, kdy se zklidníme, přemýšlíme o minulém roce a duchovně se připravujeme na Vánoce. Dny jsou krátké, večery dlouhé a to je dobrý čas na rozjímání. Máme doma adventní věnec se 4 svíčkami – každou adventní neděli zapálíme jednu. Podívejte se, jaká je symbolika adventního věnce a jak ho můžete vyrobit (video).

Adventní kalendář nám může pomoct zkrátit čekání na Vánoce. Kalendáře připravujeme hlavně pro děti a každý den v něm můžou najít například sladkost.

Čekání na Vánoce si můžete zkrátit taky e-knihou Vánoční abeceda. Najdete v ní 27 českých „vánočních slov“? Stáhněte si e-knihu zdarma a o Vánocích můžete mluvit s Čechy o jejich tradicích, zvycích apod.

 

4. prosince je svátek svaté Barbory. Tradice je přinést si domů větvičky třešně (říkáme jim „barborky“), dát je do vody a čekat, jestli do Vánoc rozkvetou. Rozkvetlé barborky symbolizují příchod nového světla (Ježíše Krista) a připomínají zimní slunovrat (od 22. 12. je každý den o trochu více světla, den je delší). Pověra taky říká, že dívka, které barborka rozkvetla, se do jednoho roku vdá.

Mikuláš

6. prosince je svátek svatého Mikuláše. Slavíme ho už večer 5. prosince (dříve lidé věřili, že den začíná předchozí nocí). Svatý Mikuláš byl reálný člověk, jeden z prvních křesťanských biskupů. V Česku Mikuláš s andělem (symbol dobra) a čertem (ďáblem, symbol zla) navštěvuje 5. 12. večer rodiny a dává dárky a sladkosti dětem, když byly celý rok hodné. Od 6. prosince taky začíná čas „fyzické“ přípravy na Vánoce: uklízíme a pečeme cukroví.

Cukroví

Cukroví se peče v každé rodině. Jsou to malé sladké kousky pečiva s pěknou dekorací. Obvykle pečeme několik různých druhů cukroví. Typické jsou perníčky (jak se dělají perníčky – video). Péct cukroví je populární v celé Evropě už od 16. století. V té době se do Evropy dostávalo různé exotické koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor, černý pepř) nebo mandle a sušené ovoce. Byly ale drahé, a proto si je lidé mohli koupit jenom málokdy – například na Vánoce – a dát je do cukroví.

Chcete si taky upéct české cukroví? Jedno super jednoduché najdete v e-knize Učte se češtinu v kuchyni. Naučíte se pár českých slov a připravíte dva druhy cukroví, které budou chutnat vám, vaší rodině i vašim hostům.

Jmelí

V adventu si lidé zdobí svůj dům nebo byt jmelím, protože podle tradice nese štěstí. Jmelí by mělo viset tak, aby pod ním lidé mohli chodit. Políbit se pod jmelím znamená lásku až do příštích Vánoc. Když někomu dáte jmelí jako dárek, darujete mu zdraví a štěstí.

Betlémy

Asi dva týdny před Vánocemi lidé začínali stavět betlémy – ze dřeva, z keramiky, ze skla… Betlémy ukazovaly, co se stalo v Betlémě při narození Ježíše Krista. První český betlém vznikl roku 1560. V 19. století to byla hlavní vánoční dekorace.

13. prosince je svátek svaté Lucie. Jméno Lucie pochází z latiny: lux = světlo. Naše přísloví říká: Lucie – noci upije. Je to zase symbol blízkého zimního slunovratu, kdy začíná být ve dne více světla.

 

Vánoce

Vánoční stromek

Vánoční stromek přišel do Česka z Německa. Tam ho používali jako dekoraci už od 17. století, ale v Česku ho lidé začali na Vánoce zdobit až od začátku 19. století (první stromek v Praze byl v roce 1812) a standardně ho používáme až od konce 19. století. Dnes je to hlavní symbol Vánoc. Kupujeme ho před Vánocemi, ale zdobíme ho až 24. 12. (Tradice vánočního stromku – video)

24. prosince – Štědrý den

24. prosince je Štědrý den, nejdůležitější vánoční svátek. Lidé si přejí veselé Vánoce a hodně zdraví a štěstí v novém roce – osobně nebo si předem posílají pohledy, SMS nebo elektronická přání. Umíte říct nebo napsat přání k Vánocům česky? Podívejte se, co říkáme a píšeme.

A poslechněte si, jak se řekne „Veselé Vánoce a šťastný nový rok“ ve 26 jazycích. (video)

Jídlo

Přes den se lidé dříve postili – nejedli nic nebo jedli jenom polévky nebo jídla bez masa až do večera (tradiční jídlo byl houbový kuba – kroupy a houby). Kdo nejedl nic, mohl večer uvidět „zlaté prasátko“ a to znamená bohatý nový rok.

Hlavní část Štědrého dne je vánoční večeře, měla by začínat, když vyjde první hvězda na nebi. Jíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Na stole by také měly být luštěniny, například čočka, jako symbol dostatku. Na stole by mělo být devět různých jídel. Jako dezert jíme vánočku a cukroví, sušené a čerstvé ovoce. Na stůl dáváme jeden prázdný talíř pro nečekanou návštěvu. Pod talíře dáváme minci nebo rybí šupinu, abychom měli v novém roce dost peněz (a šupinu bychom pak měli nosit v peněžence celý rok). Od stolu se během večeře nesmí vstávat, aby rodina držela příští rok spolu. Pověra říká, že ten, kdo vstane od stolu, do roka zemře.

Vánočka je symbolem narozeného Ježíše v povijanu. Taky kříže, které děláme z těsta, když vánočku připravujeme, jsou symboly. Kříže chrání lidi před zlem. Když pleteme vánočku, spodní řada = země, slunce, voda a vzduch. Prostřední řada vánočky = rozum, vůle a cit. Horní řada vánočky = vědění a láska. (Jak se dělá vánočka – video)

Dárky od Ježíška

Od 19. století si v Česku dáváme po večeři dárky. Nosí je „Ježíšek“ (malý Ježíš), ale na rozdíl od amerického Santa Clause ho nikdy nikdo při přinášení dárků neviděl, proto skoro nenajdete namalovaný obraz vánočního Ježíška, jak dává dárky. Před Vánocemi české děti píšou Ježíškovi dopis, jaké dárky by si přály k Vánocům.

Tradice a zvyky

Na Štědrý den můžeme také dělat některé tradiční aktivity dříve typické pro české Vánoce.

  • Krájíme jablko a čekáme, co uvidíme uprostřed. Když jádra vytvoří hvězdu, čeká nás zdravý rok. Když vytvoří kříž, v rodině bude nemoc nebo někdo zemře.
  • Dáváme svíčky do skořápek ořechů a pouštíme je v míse s vodou. Jedna svíčka = jeden člen rodiny. Když svíčky plavou spolu, rodina bude spolu celý rok. Když se nějaká svíčka vzdálí, ten, komu patří, půjde do světa.
  • Zapalujeme františky – speciální vonnou esenci.
  • Lijeme horké olovo do studené vody. Olovo ve vodě ztuhne a vznikne tvar. My se snažíme ve tvaru vidět nějaký symbol, který bude charakterizovat nový rok.
  • Dívky dříve házely za sebe botu – když špička ukazovala ven ke dveřím, dívka se příští rok vdá.
  1. 12. o půlnoci chodí křesťané do kostela na půlnoční mši – to je speciální vánoční mše jen jednou za rok. Lidé zpívají koledy – vánoční písničky – a oslavují narození Krista.

Poslechněte si tradiční české koledy.

25. prosince – Boží hod

25. prosinec je svátek narození Pána Ježíše Krista. Rodina by měla být spolu a klidně rozjímat. Proto oslava Ježíšova narození probíhá už 24. 12. A dříve lidé věřili, že chleba upečený 25. prosince má kouzelnou moc a také vejce, které snese ten den slepice.

26. prosince – svátek svatého Štěpána

Tento den je symbolem koledy – veselého času. Lidé se navštěvují, dříve se často hrálo divadlo.

31. prosince – Silvestr

Do konce roku bychom podle tradice měli vrátit všechny věci, které jsme si půjčili. A pak už můžeme slavit. Konec roku slavíme až od 20. století. Dříve lidé slavili více až 1. ledna.

1. ledna – Nový rok

Na Nový rok často jíme znovu čočku – je symbolem peněz a jídlo z čočky znamená, že budeme mít celý rok dost financí.

6. ledna – Tři králové

Dříve Vánoce končily 6. ledna. Je to svátek Tří králů (kteří podle Bible přišli v Betlémě pozdravit narozeného Ježíše a dali mu dary). Po domech chodili tři kluci, psali nad dveře K+M+B (jména králů Kašpar, Melichar, Baltazar) a zpívali a přáli lidem štěstí a zdraví v novém roce. Potom 7. ledna uklízíme vánoční stromek.

 

 

A tady je všechno ve videu: České zvyky a tradice – video

Nezapomeňte si stáhnout nebo poslechnout:

Tento článek v anglické verzi

15. prosince 2020

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *