Conker.ai jako nástroj do jazykové výuky

Conker.ai aneb umělá inteligence pro začátečníky. Mám moc ráda Mote – aplikaci, která mi umožňuje připravovat pro studenty krátká audia a vkládat je do dokumentů, prezentací, tabulek nebo webových stránek. A společnost Mote nabízí učitelům i další nástroj, tentokrát z kategorie umělé inteligence (AI). Je to Conker, je velmi jednoduchý a vytvoří nám raz dva kvíz/test na zadané téma nebo ke konkrétnímu textu. Ukážu vám, jak funguje.

Conker.ai

Conker – registrace

Zaregistrujete se do Conkeru pomocí Google účtu. (Nemáte Google účet? Vytvořte si ho se mnou za dvě minuty tady.) Mote, a tedy i Conker spolupracují s Googlem a všemi jeho aplikacemi, což je skvělé. Registrace je zdarma (aspoň zatím – stav k 19. 6. 2023). Žádné obavy, že Conker mluví anglicky. Je to snadné jak nic.

Vstupní stránka Conkeru vypadá takto (rozklikněte si vždy celý obrázek):

 

Conker kvíz

Teď zapíšeme název (téma) materiálu, který budeme tvořit. Já jsem zvolila Prahu.

 

 

Conker kvíz jen tak

Nemám žádný materiál, text, nic, co bych chtěla do Conkeru vložit. Chci, aby vytvořil kvíz o Praze. Ukaž, Conkere, co umíš. Kliknu na Customize, abych mu zadala, jak má kvíz vypadat.

Typ otázek

Nejdřív nastavím, jaký typ otázek chci. Nabízí se Multiple Choice (výběr z možností), Read and Response (přečti si a odpověz), Fill-in-the-blank (doplň) nebo Mixed (mix všeho). Vybrala jsem multiple choice.

 

Úroveň

Pak nastavím úroveň. Pokud nemám vlastní text, který budu vkládat, je to loterie. Zkusila jsem nastavit  „americký“ 4. stupeň a výsledek odhaduju na A2–B1.

 

Čeština

A ještě výstupní jazyk – Czech a počet otázek (zvolila jsem 5).

A kliknu na Generate a čekám. Conker tvoří a …

Conker – vytvořený kvíz

Tohle je výsledek. Conker sám vytvořil (s pomocí internetu a Googlu) 5 otázek o Praze.

Dává mi možnost je zkontrolovat a případně upravit. A některé otázky úpravu zaslouží. Například v Praze opravdu nemáme hory… Stačí jen kliknout do otázky a přepsat, doplnit… A taky se podívejte, jak vypadají reakce na odpovědi – zatím jsou v angličtině, já je přepisuji (opět stačí kliknout do otázky a přepsat).

 

Sdílení se studenty

Jsem s kvízem spokojená a potřebuji ho dopravit ke studentům. Vpravo nahoře je tlačítko Assign or Export. Kliknu a objeví se tyto možnosti.

1. Klikem na Copy share link se vygeneruje link, který můžu poslat studentům. Když si ho student otevře, může se pustit do kvízu. Po odeslání mu Conker ukáže, jak byl úspěšný (%).

Chcete si to vyzkoušet? Beze všeho – tady je kvíz Praha.

2. Klikem na Export do Google Forms se kvíz převede do podoby Google formuláře a uloží se na mém Google disku. Tohle je skvělá věc, protože s Google diskem pracuji často a snadno se tak dostanu ke kvízům bez překlikávání do Conkeru. Ve formuláři můžu kvíz opět upravit, jak je mi libo, a odeslat studentům.

3. Chcete přece jen raději papírový kvíz? Není problém, klikněte na Print question sheet a tiskněte.

 

Tak, a je to. Conker vyrobil kvíz na mnou zadané téma a já jsem ho lehce poupravila. Ale Conker umí pracovat i s textem, který do něj vložím.

 

Conker kvíz podle zadaného textu

Tohle je výborná aktivita, jak trénovat se studenty čtení s porozuměním. Mám nějaký text na určité téma a pro určitou úroveň a chci k němu vytvořit otázky na porozumění. Ale nechci je vymýšlet.

Použila jsem svůj blogový článek o české tradici pálení čarodějnic – úroveň B2. Jdu na úvodní stránku Conkeru (Home), v levém menu kliknu na Create. Zapíšu název materiálu (Pálení čarodějnic) a tentokrát zvolím kliknutí na nenápadnou větu dole pod rámečkem I have my own source material.

 

Vložení textu

Do políčka Add your source material vložím svůj text.

 

Parametry kvízu

Sroluji níž a zadám parametry kvízu, který má Conker k textu vytvořit. Tentokrát jsem zvolila mix otázek, úroveň High School (ale je to úplně jedno, protože tohle je můj materiál a já znám jeho úroveň) a opět výstupní jazyk Czech.

Vpravo nahoře kliknu na Generate a chvilku počkám.

Conker – vytvořený kvíz

A tohle je výsledek. Vlevo vidím text, vpravo jsou otázky. První tři vytvořil jako multiple choice.

Otázkami 4, 5 a 6 mě Conker mile překvapil. Hezky spojil přímou odpověď na otázku s vyhledáním části textu, v němž je odpověď obsažena.

Opět zkontroluji znění otázek a odpovědí, případně upravím (kliknu do otázky a přepíšu potřebné). Jediné, co se mi nepodařilo přepsat do češtiny, je úvodní věta: This question has two parts. Read the material and then answer part A, followed by part B. No co se dá dělat, nic není dokonalé a pro práci s kvízem to naštěstí není zásadní. Kliknutím do otázky se zobrazí i reakce Conkeru na odpověď: opět je v angličtině, já si ji tedy přepíšu.

 

Sdílení se studenty

Stejný postup jako výše. Kliknu na Assign or Export vpravo nahoře a vyberu si, jestli budu text a kvíz sdílet přímo linkem, nebo ho převedu do podoby Google formuláře nebo ho vytisknu. Pokud sdílím rovnou studentovi, ten si jen otevře link, zapíše své jméno a může se pustit do práce.

 

Abyste mi věřili, vyzkoušejte si čarodějnice sami.

 

Archivace

Všechno, co v Conkeru vytvořím, se automaticky ukládá. Na úvodní stránce v levém menu kliknu na Activity a vidím všechny své kvízy.

Kliknutím na Share kvíz sdílím, kliknutím na tři tečky vpravo kvíz smažu nebo naopak vytvořím jeho kopii, kterou můžu třeba jen trochu upravit, přidat/ubrat otázku…

 

Moje poznámky ke Conkeru

  • Čeština: Když Mote poprvé přišel s Conkerem, byl pro češtinu nepoužitelný. Po pár měsících nastala velká změna v rozšíření o mnoho jazyků a jejich zdokonalení. A i když to není ještě perfektní, je to obrovský skok vpřed a teď už nemám problém Conker s drobnými úpravami využívat. Věřím, že tím to ještě nekončí a Mote bude na Conkeru dál pracovat.
  • Automatické audio: Conker v kvízech automaticky generuje otázky i v audiopodobě. Je to sice česky, ale velmi rychle a v odpovědích kombinuje češtinu s angličtinou. Studentům doporučuji, ať audio ignorují.
  • Lektor v roli studenta: Jestli si chcete vyzkoušet vlastní kvíz, otevřete si link v anonymním okně. Ve svém účtu budete pořád v roli editora.
  • Conker vs. ChatGPT: Conker je mnohem jednodušší než ChatGPT. Zdaleka nedosahuje jeho možností. Ale to ani není cílem. Conker je tu jako velejednoduchý nástroj pro lektory „jen“ k samostatnému vytváření kvízů. Nic víc, nic míň. Na rozdíl od ChatGPT není třeba slovně formulovat Conkeru zadání (prompty), stačí zaklikat parametry kvízu.
  • Conker a studenti: Sdílení se studenty je snadné jako u jakékoli jiné aplikace. Není třeba, aby se studenti do Conkeru registrovali.
  • Conker a Google: Za skvělý bonus považuji možnost převést všechny kvízy jedním kliknutím do Google formulářů. K nim se dá doplnit audio, další otázky, obrázky…
  • Design Conkeru se mění a určitě měnit bude. Moje printscreeny jsou aktuální k datu 19. 6. 2023. Jestli vaše obrazovka nevypadá jako na mých obrázcích, znamená to, že se Conker posunul zase dál. Ale princip bude podobný, takže zkoušejte…

 

Mohlo by vás zajímat:

19. 6. 2023

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *