Antonín Dvořák a život a hudba

Antonín Dvořák (1841–1904) je nejslavnější a nejhranější český hudební skladatel. Jeho skladby i opery se hrajou v celém světě. A neexistuje Čech, který by neznal Dvořáka. V roce 2024 je to 120 let, kdy zemřel. Taky proto je rok 2024 oficiálně Rok české hudby. Tady je příběh, jak se ze syna řezníka stala hudební celebrita.

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák a jeho hudba

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák: portrét

Malý Antonín začal chodit do školy a taky se začal učit hrát na housle, klavír a varhany (dole je CZ-ENG slovník, najdete tam podtržená slova) . Nejdřív v malých městech Nelahozeves a Zlonice blízko Prahy a od 16 let v Praze na varhanické škole. Naštěstí jeho učitelé viděli, že má velký talent. Jeho tatínek totiž chtěl, aby byl řezník jako on.

Skladatel

Dvořák doma

Když absolvoval školu, začal hrát na violu v orchestru Prozatímního divadla v Praze a na varhany v pražském kostele. A taky učil hrát na klavír studenty. Později dirigoval a stal se profesorem a ředitelem na pražské konzervatoři – hudební škole.

A komponoval: instrumentální a vokální skladby i opery. Dvořák měl velký cit pro hudbu a byl v kompozici velmi originální. Rád se inspiroval – slovanskými melodiemi, českým folklorem nebo například indiánskou a afroamerickou muzikou. Celkem složil asi 120 skladeb v klasicistně-romantickém stylu. Češi měli rádi jeho muziku a respektovali Dvořáka jako výborného skladatele.

Dvořák ve světě

Dvořák měl štěstí i ve světě. Jeho první skladby se líbily slavnému německému skladateli Johannesi Brahmsovi. Stali se přáteli a Brahms pomohl propagovat Dvořáka v Německu. Pak se jeho skladby dostaly do Anglie, kde byl Dvořák hodně populární a často tam dirigoval. Jeho přítelem byl taky ruský skladatel Petr Iljič Čajkovskij a díky němu koncertoval v Rusku. Už během života se Dvořák stal hudební celebritou, jeho skladby se hrály v Evropě, dostával ceny a vyznamenání, hodně cestoval.

Dvořák v Americe

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák a jeho rodina v USA

Rok 1892 byl pro Dvořáka důležitý. Dostal pozvánku do USA, aby tam pracoval jako ředitel americké národní konzervatoře v New Yorku. Byl tam s rodinou tři roky a díky tomu se stal slavným v celém světě. Napsal tam několik skladeb a jednu z nejslavnějších symfonií klasické hudby – dal jí jméno Z Nového světa (From the New World). Americe se říkalo Nový svět a Evropě Starý svět. Dvořák chtěl ukázat, kde symfonii složil a jak pro něj byla doba v USA inspirativní. V USA měla symfonie premiéru a lidé z ní byli nadšení. Poslechněte si nejznámější melodii ze symfonie (zdroj: YouTube, Vallejo Drive Church SDA, 2. 9. 2024).

Symfonie

Dvořák napsal devět symfonií. 9. symfonie „Z Nového světa“ je jeho absolutně nejslavnější. Kromě toho psal taky:

  • Velké instrumentální skladby: nejslavnější jsou Slovanské tance – to je série skladeb na slovanské motivy: české, ukrajinské, srbské, polské…Poslechněte si jednu z nich v zajímavé formě pro kytary  (zdroj: YouTube, Italian Guitar Ensemble, 2. 9. 2024).
  • Velké vokální skladby: například Stabat Mater, Te Deum nebo Rekviem.
  • „Malé“ komorní práce: nejvíc se hraje Smyčcový kvartet F-dur a jsem si jistá, že znáte Dvořákovu Humoresku (zdroj: YouTube, ASIoM, 2. 9. 2024).
  • Symfonické básně.
  • Koncerty.
  • Písně: Biblické písně jsou nejznámější.

Opery

Dvořák zkomponoval 10 oper. Nejpopulárnější je Rusalka o víle, která se zamilovala do člověka. Hraje se pořád v celém světě. Hlavní zamilovanou árii Rusalky možná znáte taky. Poslechněte si… (zdroj: YouTube – Patricia Janečková, 2. 9. 2024)

Další Dvořákovy opery jsou Čert a káča, Jakobín, Armida a další.

Dnes říkáme, že Dvořák pomohl založit českou moderní národní hudbu. Jeho hudební styl ovlivnil další generace českých skladatelů. Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a Leoš Janáček patří mezi tři nejznámější české skladatele v zahraničí.

Antonín Dvořák a soukromý život

Podle vyprávění byl Dvořák hodný, klidný a silně věřící muž. Jeho rodina pro něj byla moc důležitá. Měl rád taky vlaky. Dlouho byl velmi chudý, peníze za jeho symfonie a opery nebyly velké a musel žádat o státní stipendium.

Když byl mladý, zamiloval se do jedné ženy – herečky, ale ona ho nechtěla a Dvořák si nakonec vzal její sestru.

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák a jeho manželka Anna

Rodina

Dvořákova manželka se jmenovala Anna, byla to jeho studentka, uměla hrát na klavír a taky krásně zpívala. Měli spolu devět dětí. První tři z nich ale zemřely, navíc ve stejném roce. Dvořák byl velmi smutný a složil v té době skladbu Stabat Mater, která se stala velmi slavnou.

Antonín Dvořák zemřel na mozkovou mrtvici v roce 1904. Bylo mu 62 let. Má hrob v Praze na hřbitově Vyšehrad.

 

 

Antonín Dvořák dnes

  • Antonín Dvořák učil na hudební škole hodně dalších budoucích skladatelů a pomohl jim (slavní byli například Josef Suk, Vítězslav Novák a další).
  • Každý rok v září se koná hudební festival Dvořákova Praha.
  • Kdo se o něm chce dozvědět víc, může navštívit Muzeum A. Dvořáka v Praze, Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbramě (tam Dvořák s rodinou bydlel a komponoval v létě), jeho rodný dům v Nelahozevsi nebo Památník A. Dvořáka ve Zlonicích. Své muzeum má Dvořák taky v USA ve městě SpillVille v Iowě, kam jezdil v létě, když pracoval v Americe.
  • Když američtí kosmonauti poprvé přistáli v roce 1969 na Měsíci, v raketě Apollo 11 poslouchali Dvořákovu symfonii Z Nového světa. A Dvořák se jmenuje taky planetka 2055 a kráter na planetě Merkur.
  • O Dvořákovi existuje hodně knih a několik biografických filmů. Doporučuju vám televizní film Americké dopisy (zdroj: Česká televize, 2. 9. 2024).
  • A Dvořák komunikuje dokonce i s AI – umělou inteligencí. 100 let potom, kdy zemřel, se našla část jeho nedokončené skladby. AI ji dokončila, protože byla schopná naučit se styl, jak Dvořák komponoval. Skladba se jmenuje From The Future World.

A nakonec malá sumarizace – krátké video v angličtině o Dvořákovi. (zdroj: YouTube, Top Classical Music, 2. 9. 2024)

 

Slovník CZ – EN

cena prize
cit sense
dirigovat to conduct
housle violin
klavír piano
mozková mrtvice stroke
nadšený thrilled
ovlivnit to influence
propagovat to promote
přistát to land
řezník butcher
skládat/složit to compose
skladba composition
varhany organ
víla water nymph
založitto found, to base

 

 

Další slavní Češi – přečtěte si taky:

 

Foto:

2. 9. 2024

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *