Franz Kafka a čeština pro cizince

V roce 2024 to je sto let, kdy zemřel Franz Kafka, spisovatel slavný na celém světě. Ale známe ho opravdu? Jak žil? Kde žil? O čem psal romány a povídky? Proč zemřel ve 40 letech? Proč je literární fenomén?

Franz Kafka

Franz Kafka byl spisovatel. Narodil se v roce 3. 7. 1883 v Praze blízko Staroměstského náměstí. Jeho rodiče byli Židé (podtržená slova najdete na konci textu v CZ–ENG slovníku) a pocházeli z Čech, ale mluvili česky i německy. Čechy byly v té době multikulturní region a hodně lidí umělo víc jazyků, hlavně německy. U Kafků doma se mluvilo německy a Kafka psal svoje texty německy.

Kafkův život

Kafka chodil do německé základní a střední školy v Praze a nakonec vystudoval právnickou fakultu v Praze. Pak pracoval jako úředník v pojišťovně.

Jeho přátelé říkali, že byl velmi hodný, milý a přátelský. Měl rád filmy, hodně cestoval, zajímal se o židovskou kulturu, ale taky například o zdravý životní styl a sportoval. Nepil alkohol a žil docela asketicky. Nikdy se neoženil, neměl děti.

Kafkovým mateřským jazykem byla němčina, ale mluvil česky a měl češtinu rád. V jednom dopisu napsal: „Němčina je mi mateřštinou, a proto pro mě přirozená, ale čeština je blízká mému srdci.“ Naučil se taky francouzsky a hebrejsky.

Od roku 1917 byl velmi nemocný, měl tuberkulózu. V roce 1922 musel kvůli špatnému zdraví odejít z práce. Přestěhoval se do Berlína, ale pak musel odjet do sanatoria ve městě Kierling v Rakousku. Tam zemřel 3. 6. 1924. Kafka má hrob v Praze na Novém židovském hřbitově na Olšanech v části Žižkov.

Spisovatel Franz Kafka

Psaní bylo Kafkovým hobby. Psal hodně, ale byl velmi kritický. Nebyl spokojený se svými texty a hodně z nich zničil. Je zajímavé, že během jeho života bylo publikováno jenom málo jeho textů: dvě knihy povídek a několik individuálních povídek (např. Proměna).

Kafka měl blízkého kamaráda, jmenoval se Max Brod a byl taky spisovatel. Kafka ho požádal, aby všechny jeho texty, korespondenci a deníky po jeho smrti zničil. Ale Brod nesouhlasil a připravil Kafkovy texty k publikování. Například jeho romány vyšly v letech 1925–1927.

Nejslavnější jsou tři Kafkovy romány: Proces (německy Der Prozess, anglicky The Trial), Zámek (německy Das Schloß, anglicky The Castle), Amerika (německy Der Verschollene, anglicky America). Jeho nejznámější povídkou je Proměna (německy Die Verwandlung, anglicky The Metamorphosis).

Jeho hrdinové jsou často individualisté, kteří se cítí sami, izolovaní, ostatní jim nerozumí a oni nerozumí společnosti. V jeho textech je ale taky humor a ironie. Uměl vyprávět příběh zajímavě – pragmaticky, ale taky detailně; psal o věcech, které člověk nemůže pochopit, vypadají nelogicky, ale taky přirozeně. To bylo v evropské literatuře nové. Můžeme si přečíst i Kafkovu korespondenci a poznat, jak žil a přemýšlel nebo jaký měl vztah k ženám.

Fenomén Kafka

Statue de Kafka par Jaroslav Rona, Prague, Republique techeque

Kafkovy knihy začaly být pomalu populární ve 30. letech 20. století v západní Evropě, ale po celém světě až od 60. let 20. století. Dnes je Franz Kafka fenomén a jeho jméno zná hodně lidí. V literatuře ovlivnil mnoho dalších spisovatelů. Časopis Le Monde udělal v roce 1999 anketu o 100 nejdůležitějších knih 20. století – Kafkův román Proces byl třetí! Podle jeho knih byly taky natočeny filmy.

Kafka má mnoho památníků. Ty nejznámější najdeme v Praze: Mechanická hlava Franze Kafky od Davida Černého (blízko obchodního domu Máj na Národní třídě) a Pomník Franze Kafky od Jaroslava Róny (na Starém Městě blízko Španělské synagogy). Na Malé Straně v Praze můžeme navštívit Muzeum Franze Kafky.

 

 

 

 

Kafka 100

V roce 2024 to je 100 let, kdy Franz Kafka zemřel. Česko, ale i další země plánují hodně akcí. Jeden velký projekt se jmenuje Kafka 2024, bude probíhat celý rok v Evropě na různých místech a na webu najdete aktualizovaný program. Moc zajímavá je výstava KAFKAesque v Praze v galerii DOX (do 22. 9. 2024). Uvidíme tady díla moderních umělců, pro které je Kafka pořád inspirací. A dál jsou na programu filmy, divadlo, podcasty, tanec, videohra, výstavy… v Česku, Německu, Rakousku, Anglii, Holandsku atd. Můžete taky poslouchat audioseriál Kafka a Praha (Český rozhlas).

CZ – ENG slovník

 

Přečtěte si ještě o slavných českých mužích:

16. 5. 2024

 

Fotky
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *