Ovocné knedlíky
Možná znáte české slané knedlíky, které jíme s gulášem, vepřovým masem, svíčkovou… Ale máme taky sladké knedlíky – ovocné. Teď je léto a to znamená, že si MUSÍTE uvařit ovocné knedlíky. Z čerstvého ovoce jsou totiž výborné. V létě můžete koupit jahody, meruňky, švestky, třešně, višně, borůvky, maliny… Vyberte si, jaké ovoce máte rádi. Já mám nejradši meruňkové a švestkové knedlíky.
Název a historie
Slovo knedlík pochází z němčiny, z německého slova knödel. Češi dříve říkali šišky, ale později pod vlivem němčiny začali používat slovo knedlíky. Knedlíky byly známé už ve středověku, tehdy se smažily nebo pekly a byly hlavním jídlem. Až od 19. století se staly přílohou k masu. Knedlíky se taky plnily různými náplněmi, třeba mletým masem. A náplně mohly být i sladké – ovoce, marmelády, džemy, povidla.
Knedlíky, i ovocné knedlíky, jsou tradiční české jídlo, vaří se ale taky v Rakousku, Německu a Polsku. A dumplings znají i v Anglii.
Co je knedlík
Základ slaného knedlíku jsou mouka nebo brambory.
Ovocné knedlíky děláme z kynutého nebo bramborového těsta. A já vám dnes ukážu třetí možnost – recept na tvarohové ovocné knedlíky, které jsou jednoduché a rychlé. Uvidíte sami, že je uvaříte za malou chvíli.
Nejdřív uděláme těsto, naplníme ho ovocem a pak vaříme ve vodě. Legenda říká, že kdysi za války chtěl vojenský kuchař upéct knedlíky, ale vojáci mu zničili pec. Už měl hotové těsto, a tak ho musel uvařit ve vodě. A od té doby je takhle vaříme taky my.
Jak jíme ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky jsou hlavní jídlo. Ale můžete si jeden nebo dva vzít taky jako dezert. Když uvaříte víc knedlíků a nemůžete je sníst, nevadí to. Studené knedlíky dejte do mrazáku. A až na ně dostanete chuť, jenom je rozmrazíte, přidáte posypku a máte skvělé jídlo bez vaření.
Vaříme ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky můžete ochutnat v restauraci. Můžete je taky koupit v obchodě – hledejte je v mrazicím boxu. Ale nejlepší bude, když si je uvaříte se mnou. Mám recept od svojí mámy. A ta ho má od svojí mámy – mojí babičky, která byla profesionální kuchařka. Úspěch je stoprocentní :) Jdeme na to. Můžete se podívat na videorecept nebo dole na text a obrázky.
Videorecept
Recept (asi na 20 knedlíků)
Potřebujeme:
Těsto: 250 g měkkého tvarohu, 70 g hladké mouky, 70 g dětské krupičky, 70 g měkkého másla, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli
Náplň: ovoce (například 10 meruněk, 10 jahod)
Posypka (nahoru na uvařené knedlíky): 250 g tvrdého tvarohu, asi 20 g moučkového cukru, asi 20 g rozpuštěného másla nebo cokoli, co vám chutná
- Všechny ingredience smícháme dohromady – rukama na válu. Těsto dáme do ledničky na minimálně 1 hodinu, ale může tam být i 24 hodin.
- Připravíme si ovoce. Omyjeme ho, dáme pryč pecky, stopky.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme válečkem na obdélník. Nakrájíme obdélník na větší čtverce. Do každého čtverce dáme kousek ovoce. Dobře zabalíme těsto kolem ovoce, nesmí tam být díra.
- Do většího hrnce dáme vodu a vaříme. Do vroucí vody dáme knedlíky. Znovu počkáme, až se bude voda vařit, a pak vaříme asi 6-8 minut. Knedlíky musí být nahoře.
- Připravíme si posypku. Můžeme použít, co máme rádi: tvaroh, smetanu, jogurt, mák, máslo, cukr, oříšky… V Česku dáváme na knedlíky většinou tvrdý tvaroh (nastrouháme ho), trochu moučkového cukru a trochu rozpuštěného másla.
Dobrou chuť!
Chcete víc receptů?
- Vyzkoušejte kuchařku Učte se česky v kuchyni.
Přečtěte si taky:
- Rohlík! Český rohlík – 1. část seriálu
- Vaříte rádi? Učte se češtinu v kuchyni
- Upečte si české vánoční cukroví
Další videa:
10. srpna 2021
Foto: Jitka Pourová
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!