Vánoční cukroví v Česku

Češi pečou v prosinci vánoční cukroví – malé kousky sladkého pečiva. Některé rodiny upečou pět druhů cukroví, jiné rodiny třeba třicet! Můžete je koupit v obchodě, ale když je připravíte sami, budou vám víc chutnat. Zkuste jednoduchý recept na bílé a tmavé kuličky.

České vánoční cukroví

Bílé kuličky 

Potřebujeme:

  • 150 gramů kokosu + 15 gramů kokosu na obalení
  • 120 gramů bílé čokolády
  • 80 gramů másla (musí být měkké)
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 gramů moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

 

  1. Čokoládu nastrouháme.
  2. Všechny ingredience smícháme dohromady rukama.
  3. Uděláme hladké těsto a dáme ho na jednu hodinu do ledničky.
  4. Potom děláme z těsta malé kuličky, budeme jich mít asi 65-70.
  5. Každou kuličku obalíme nakonec v kokosu.

Tmavé kuličky

Potřebujeme:

150 gramů kakaa + 10 gramů kakaa na obalení

120 gramů tmavé čokolády (hořké)

80 gramů másla (musí být měkké)

1 vanilkový cukr

60 gramů moučkového cukru

1 lžíce rumu

Tmavé kuličky děláme stejně jako bílé.

Podívejte se na video, jak vyráběli vánoční kuličky Ewelina a Sadi.

 

Povedlo se vám tohle vánoční cukroví? A chutná vám? Další české recepty najdete například v kuchařce pro studenty češtiny nebo na stránce Czech Cookbook.

 

A co rádi pečete vy?

Tento text v anglické verzi.

18. 12. 2018

Přečtěte si taky:

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *