Češi pečou v prosinci vánoční cukroví – malé kousky sladkého pečiva. Některé rodiny upečou pět druhů cukroví, jiné rodiny třeba třicet! Můžete je koupit v obchodě, ale když je připravíte sami, budou vám víc chutnat. Zkuste jednoduchý recept na bílé a tmavé kuličky.
České vánoční cukroví
Bílé kuličky
Potřebujeme:
- 150 gramů kokosu + 15 gramů kokosu na obalení
- 120 gramů bílé čokolády
- 80 gramů másla (musí být měkké)
- 1 vanilkový cukr
- 60 gramů moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- Čokoládu nastrouháme.
- Všechny ingredience smícháme dohromady rukama.
- Uděláme hladké těsto a dáme ho na jednu hodinu do ledničky.
- Potom děláme z těsta malé kuličky, budeme jich mít asi 65-70.
- Každou kuličku obalíme nakonec v kokosu.
Tmavé kuličky
Potřebujeme:
150 gramů kakaa + 10 gramů kakaa na obalení
120 gramů tmavé čokolády (hořké)
80 gramů másla (musí být měkké)
1 vanilkový cukr
60 gramů moučkového cukru
1 lžíce rumu
Tmavé kuličky děláme stejně jako bílé.
Podívejte se na video, jak vyráběli vánoční kuličky Ewelina a Sadi.
Povedlo se vám tohle vánoční cukroví? A chutná vám? Další české recepty najdete například v kuchařce pro studenty češtiny nebo na stránce Czech Cookbook.
A co rádi pečete vy?
Tento text v anglické verzi.
18. 12. 2018
Přečtěte si taky:
Děkuji mockrát
Není zač. Napište, jak se vám cukroví povedlo.