Učíte se česky a chcete umět češtinu dobře a rychle. Ale někdy vám prostě dochází motivace. Studium se zdá být těžké, jste unavení, frustrovaní, protože váš progres je pomalý, nic si nepamatujete. Potřebujete restart a tady je pro vás malá pomoc.

Učení češtiny může být veselé!

1. Vyberte si něco, co vás baví, a dělejte to česky

Co vás baví? Sport? Můj student Aziz začal mluvit česky se svým trenérem v posilovně. Studentka Gwen ráda běhá a nejdřív se naučila, jak se jmenují věci, které k běhání potřebuje. Pak začala jezdit na závody v ČR a chtěla rozumět instrukcím, které tam slyší…

Vaříte rádi? Začněte psát nákupní seznamy v češtině. Dekorujte svoji kuchyni barevnými papírky s názvy všeho, co používáte a co máte ve spíži a v ledničce. Přeložte do češtiny svůj oblíbený recept. Pojmenujte česky aktivity, které při vaření děláte.

Čekáte miminko? (Aktuální situace dvou mých studentů :)) Napište si česky seznam věcí, které předem nakoupíte. Podívejte se, jak se v češtině jmenují hračky. Můžete zkusit najít informace o přídavcích na děti.

Všichni víme, co máme rádi. Začněte to tedy dělat česky. Bude vás to bavit, uvidíte!

2. Najděte si jeden extra způsob učení češtiny

Telefon je váš dobrý přítel? Trénujte slova v aplikacích, jako je Quizlet, Duolingo apod. Používejte sety vašeho lektora, sety, které vám lektor doporučí, nebo si udělejte své vlastní sety.

Rádi posloucháte hudbu? Hledejte na YouTube české zpěváky, zpěvačky a kapely. Vyberte si žánr, který máte rádi (rock, hip hop, pop, jazz…), a poslouchejte českou muziku. Najděte na internetu text vaší oblíbené písničky a naučte se ho. A pak další. A další…

Díváte se rádi na filmy? Zkuste seriály v češtině. Nebude to problém, Češi totiž milují dabing. Vyberte si takový, který znáte ve vašem jazyce. Co třeba Přátelé (Friends)? Můj student Ruslan říká, že se naučil rozumět češtině ve fitness, kde se při běhání díval na seriál Simpsonovi (The Simpsons). Můžete taky zapnout české titulky.

Máte rádi čtení? Požádejte lektora, aby vám pomohl vybrat vhodnou knihu. Nebo hledejte v článku Chci číst česky, ale co. Můj student Milen teď čte Pražské legendy, Gwen si koupila Alenku v říši divů… 

3. Odměňte se!

Buďte hrdí na každou malou aktivitu, kterou v češtině uděláte. A pak si dejte „dárek“: uvařte si dobrou kávu, dejte si kousek čokolády, pusťte si oblíbenou písničku, jděte na procházku, upečte dort, uvařte své oblíbené jídlo… a usmívejte se! Byla to dobrá práce!

4. Pochlubte se, jak jste dobří. Nechte se pochválit!

Řekněte někomu o tom, jak se učíte a jak vám to jde. Partnerovi doma, kamarádovi u piva, kolegovi v práci, sousedovi ve výtahu, lektorovi… Určitě bude reagovat pozitivně. A to potřebujete slyšet! Protože si to zasloužíte!

Moje studentka Madhu je teď v Indii moc populární. Natočili jsme spolu video o tom, jak zvládla mluvit česky na úřadu. Poslala link videa své mamince do Indie. Mamince se to moc líbilo a poslala link své velké rodině. A členové rodiny ho poslali zase dál… Nikdo nerozumí, co Madhu říká, ale jsou na ni moc pyšní! A překvapila taky svého syna…

5. Udělejte něco bláznivého nebo nestandardního

Někdy jdeme se studenty do terénu a trénujeme to, co se naučili. Nebo někam telefonujeme. Jejich první reakce je často rezolutní NE! Ale nechají se přesvědčit. Všechno dobře připravíme na lekci a pak:

  • jdeme například na nádraží a studenti se ptají, kdy jede vlak do Kolína, z jakého nástupiště a kolik stojí lístek
  • v obchodě se zeptají na svou velikost bot, vyzkoušejí si je a vrátí prodavači
  • zavolají do kina a zeptají se, kdy se hraje film XY, jestli je s anglickými titulky a kolik stojí lístek
  • na ulici se někoho zeptají na cestu do…

Když taková lekce skončí, jsou nadšení. Zvládli to! Řekli, co potřebovali, a rozuměli! Perfektní práce!

Zkuste to taky! Sami, nebo požádejte svého lektora, ať vám pomůže takovou situaci připravit. Bude to adrenalin, ale bude to stát za to!

Netradiční cvičení najdete taky v e-knize Čeština pro dny, kdy prší.

Nedávno mi jedna studentka poslala moc krásné přání a napsala tam, že učení se je poklad. Tomu říkám motivace! Čeština je hezký jazyk. Není to váš nepřítel. Těší se, až vám začne pomáhat a sloužit. Přeji vám, ať vás studium baví.

Anglická verze tohoto článku

6. března 2018

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *