Typické české zvyky

Jste cizinec, přijel(a) jste do České republiky a chcete se tu rychle adaptovat? Poznejte typické české chování a zvyky. Pomůže vám to najít k Čechům přístup a vyvarovat se nedorozumění.

Typický Čech. Typický Čech?

Kdo je to „typický Čech“? A existuje vůbec? My Češi můžeme být v hodnocení sebe samých subjektivní, proto jsem poprosila své studenty češtiny, aby na tuhle otázku odpověděli. Není to žádný seriózní výzkum, ale pomůže nám udělat si představu, jak Čecha vidí cizinec. Poznat českou náturu namusí být možná tak komplikované. Jak tedy 15 cizinců vidí „typického Čecha“ a jak můžete jejich informace využít?

Rada 1. Dejte Čechům čas poznat vás.

Čech není moc přátelský k cizincům, někdy je vůči nim dost negativní. Když ho potkáte poprvé, je rezervovaný, zdá se být chladný, nevěří snadno druhým. Drží si větší odstup, komunikace je formálnější než např. v Polsku nebo v Indii. Je ale mnohem víc přátelský než Rus. Čech potřebuje čas poznat druhé lidi. Proto je hodně uzavřený a nastavuje osobní hranice, ale když vás pozná, začne vám věřit, je milý, otevřený, přátelský a pomáhá, hlavně mladí lidé.

Tip pro vás

Můžete se naučit některé „otevírací“ fráze v češtině, které rozpustí ledy.

Rada 2. Začněte se učit česky a mluvte česky. Čech to ocení. Nevadí, že děláte chyby.

Čech vám možná nepomůže, když zjistí, že nemluvíte jeho jazykem. Češi ale málo mluví anglicky, dokonce ani cizinecká policie. Angličtinu používají váhavě, dokonce i když ji trochu umí. Proto nečekejte, až se Čech naučí anglický nebo jiný jazyk, a ukažte mu, že vy se učíte ten jeho. Ocení to, uvidíte! A nenechte se odradit tím, že Češi mluví rychle. Čím lépe budete umět česky, tím lépe budete rozumět.

Tip pro vás

Tady najdete pár seznamovacích frází v češtině, ty vám pomůžou navázat první kontakt.

Rada 3. Jezděte na výlety a poznávejte Českou republiku. Řekněte Čechům, co už jste viděli a co se vám líbilo.

Čech má rád svou zemi. Je mírumilovný a váží si české kultury. Hodně čte. Je ateista. Jen 10 % Čechů jsou katolíci, ale všichni slaví Vánoce. Rád si s vámi bude povídat (česky) o zajímavostech a tradicích Česka.

Tip pro vás

Nevíte, kam jet? Podívejte se na video s nejzajímavějšími místy v Česku nebo si přečtěte článek Chci poznat Česko.

Rada 4. Nedrážděte cizineckou policii, ale jinak buďte v klidu.

Čech má klidný přístup k mnoha věcem, je praktický a uvažuje racionálně. Je konzervativní v myšlení. Není moc aktivní a cílevědomý, někdy je až líný. Úřední řízení trvají dlouho, nikdo nikam nespěchá. Někteří Češi ale mají na prvním místě kariéru a stabilitu, chtějí dosáhnout lepších výsledků. Jsou pak neustále zaneprázdnění svou prací, hodně diskutují o pracovních problémech.

Takže: Jestli potřebujete pomoc a najít rychlé řešení, zeptejte se Čecha.

Rada 5. Chcete poznat českou náturu a Čechy? Jeďte na hory nebo si pořiďte psa.

Čech se neusmívá. Je trochu sobecký, opatrný, občas i zlý, nikdy nemá náladu. Ale má smysl pro humor, má rád vtipy, nikdy není vážný. Často chodí do společnosti, má rád zábavu. Velmi aktivně sportuje, skoro každý Čech umí lyžovat. Má hodně kamarádů. Čech je blázen do psů, vodí je s sebou všude, dokonce i do restaurace. A velmi opatrně řídí auto.

Tip pro vás

Víte, že v zimě jezdí z Prahy na hory každý den skibusy? Na Ještědu můžete například lyžovat už za jednu hodinu!

Rada 6. Povzneste se nad některé podivné zvyky a jděte s Čechem na pivo.

Skoro každý český muž je Pepík nebo Honza, je blond a vysoký. Hlasitě smrká a dýchá, často kouří, na návštěvě si zouvá boty. Pije hodně piva a jí smažená jídla, vepřová kolena, knedlíky a rohlíky, které kupuje každý den. Přitom dost Čechů má pěknou postavu. Jak je to možné? Ale na to, jak rád chodí do restaurace, v nich poskytuje špatný servis.

Tip pro vás

Češi taky rádi vaří doma. Zkuste i i vy uvařit nějaké české jídlo. Několik super jednoduchých najdete v e-knize – kuchařce Učte se česky v kuchyni.

Češi v grafu

Ptala jsem se studentů také na typické vlastnosti Čechů. Podívejte se na graf a porovnejte jejich odpovědi s vaší zkušeností. Číslo označuje vždy počet odpovědí. (Klikněte na obrázek pro zvětšení.)

Tip pro vás

Zajímavé informace a názory najdete taky na webu Expats.cz. A hodně informací přinášejí také další výzkumy.

Nejzajímavější odpovědi

Některé odpovědi studentů byly… velmi vtipné, zajímavé nebo kuriozní:

  • Kupoval jsem si pračku od pána z vesnice a on měl staré kalhoty spadlé do poloviny zadku. Na tuhle situaci nemůžu zapomenout. Ale pak jsem kupoval myčku od pána z jiné vesnice. Byl moc příjemný, veselý a vůbec mu nevadilo, že umím říct česky jenom ahoj. Všechno mi vysvětlil, popřál mi všechno nejlepší a pomohl mi dát myčku do auta.
  • Byla jsem na letišti, neměla jsem mobil a potřebovala jsem si zavolat. Požádala jsem jednoho člověka – Čecha a on mi půjčil svůj!
  • Čech je milejší než Ukrajinec, protože má lepší životní podmínky, víc peněz a normální život.
  • Muži jsou příjemnější než ženy.
  • Neexistuje typický Čech. Je tu hodně osobností jako kdekoli jinde.

Tak co si myslíte teď? Existuje „typický Čech“? Odpovědi se často různí, záleží na individuální zkušenosti. Na závěr tedy už jen poslední, univerzální:

Rada 7. Usmívejte se, učíme se to od vás  :-D

 

21. 2. 2017

PS: Děkuji všem studentům za pomoc.

Článek si můžete přečíst také v anglické verzi.

2 replies
  1. Zuzana
    Zuzana says:

    Dobry den, nemate moznost anglicke verze vaseho clanku? Libi se mi a chtela jsem ho preposlat na stranku nizozemcu, kteri ziji v CR, ale s cestinou si neporadili, a tak pekny informativni clanek stratil svuj vyznam.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *