Praktická lekce češtiny v kuchyni

Lekce češtiny pro cizince můžou probíhat leckde, například v kuchyni. Všimli jste si, že při vaření často používáme 4. pád, tedy akuzativ? Vaříme guláš, krájíme cibuli, přidáváme vodu… A to je ideální situace pro výuku. Jdeme dnes se studenty (A1) do firemní kuchyně. Chceme jednoduché a rychlé jídlo a máme jen mikrovlnnou troubu = vaříme pudink. A tady je krátká reportáž.

Vaříme pudink aneb Akuzativ v kuchyni

Postup

Ieva, Mai a Victor nejdřív krájí ovoce – jablko, hrušku, kiwi a banán.

Koupíme půl litru mléka. Několik lžic mléka dáme do hrnku, přidáme vanilkový pudink a dobře mícháme.

IMG_1104 IMG_1106

Ostatní mléko dáme do mísy, přidáme dvě lžíce cukru a vaříme. Potom nalijeme pudink do mléka a vaříme ještě jednu minutu.

Pudink nalijeme do misek na ovoce. Opakujeme celý proces ještě jednou s čokoládovým pudinkem. IMG_1107

Dobrou chuť!

Pro lektory

Studenti se učí akuzativ už po několika týdnech výuky. Nebojte se vyrazit do kuchyně se začátečníky. V reportáži vidíte, že jsme si vystačili s několika slovesy a jednoduchým popisem. Když si připravíte předem pracovní list s obrázky a doplňujícími úkoly, lekce poběží jako po másle. Pokud se vám nechce tvořit, můžete využít pracovní list, který jsem připravila na 90minutovou lekci začátečníků (je součástí e-knihy Učte se česky v kuchyni). U pokročilejších studentů to zase bude příjemné opakování, k akuzativu můžete přidat genitiv a rozšířit slovní zásobu.

Fotografie studentů: © Jitka Pourová. Zveřejněny se souhlasem studentů.

5. 7. 2016

Přečtěte si taky, jak se doma učit česky v kuchyni. Nebo se podívejte na videa za dalších lekcí vaření.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *