Připravujete se na zkoušku A2? Pak víte, že vás čeká čtení, poslech, psaní a mluvení. Každá část zkoušky má svoje specifika. A my se podíváme, jak vypadá poslech a jaké úkoly budete plnit.

Poslech u zkoušky A2

Při poslechu budete dělat pět úloh.

Jaká je dobrá strategie?

  • Poslouchejte a čtěte dobře instrukce. Musíte rozumět instrukcím a respektovat je.
  • Hledáte odpovědi na otázky, na úkoly. Nemusíte rozumět každému slovu v audiu, ale musíte najít odpověď na otázku.
  • Kontrolujte, jestli jste splnili všechny instrukce. Odpověděli jste na všechny otázky?
  • Poslech trvá asi 35–40 minut a má 5 úloh. Odpovědi píšete do oficiálního záznamového archu.

Jaké typy textů a úkolů můžou být u zkoušky?

Poslech A2: typ úlohy č. 1

Čtete a slyšíte otázku, vidíte čtyři obrázky a slyšíte informace v dialogu. Hledáte, která informace z dialogu koresponduje s obrázkem a odpovídá na otázku.

Příklad jednoho dialogu a čtyř obrázků

Poslechněte si dialog. Dialog uslyšíte dvakrát. Pak vyberte jedno správné řešení.

Kam musí zatelefonovat Hana Novotná ve čtvrtek ráno?

 


 

Správná odpověď: A

Transkripce:

kamarádka: Hanko, vypadáš unaveně? Jsi v pořádku?

Hana Novotná: Ano, jsem. Jen mám tenhle týden moc práce a o víkendu se stěhujeme do nového bytu. V pondělí jsem zařizovala auto na stěhování, dneska jsem musela jít do banky podepsat dokumenty a večer musíme zabalit oblečení.

kamarádka: To znám, stěhovali jsme se minulý rok. Můžu ti pomoct?

Hana Novotná: Děkuju, jsi hodná, ale já to zvládnu a taky děti a manžel pomáhají. Zítra společně připravíme nábytek na stěhování. A ve čtvrtek musím nejdřív mluvit s novou učitelkou mladšího syna. Má čas jenom od půl osmé do 9 hodin, tak jí musím zavolat hned po snídani. A odpoledne ještě zatelefonuju do práce kolegyni a poprosím ji, aby v pátek poslala několik e-mailů klientům. Já už mám totiž v pátek volno.

kamarádka: Držím ti palce a ať se vám v novém bytě líbí!

Strategie

  • Dobře si přečtěte otázku a podívejte se na obrázky. Musíte rozumět otázce a informacím na obrázku (například na našich obrázcích jsou hlavní informace škola, banka, kolegyně v práci a stěhovací firma).
  • Hledejte „signál“ v otázce – v naší otázce je signál „ve čtvrtek ráno“.
  • Poslouchejte dialog a hledejte v něm odpověď na otázku.
  • Koncentrujte se. Možná uslyšíte všechny informace na obrázcích, ale jednom jeden obrázek je odpověď na otázku – signál „ve čtvrtek ráno“.

 

Poslech A2: typ úlohy č. 2

Čtete a slyšíte otázku, vidíte čtyři varianty a slyšíte informaci v monologu. Hledáte, která informace z monologu odpovídá na otázku. Otázky jsou často multiple choice = mají varianty a, b, c, d a vy vyberete správnou variantu.

Příklad jednoho monologu a jedné otázky

Poslechněte si text, uslyšíte ho dvakrát. Pak vyberte jedno správné řešení.

Který den se bude konat výlet?

A) 12. 6.

B) 15. 6.

C) 19. 6.

D) 29. 6.

 

 

Správná odpověď: B

Transkripce:

Milí rodiče,

vítáme Vás na oslavě výročí 100 let naší školy. Jsme moc rádi, že jste přišli, užijte si s dětmi hezké odpoledne. Také bychom Vás rádi pozvali na další akce, které plánujeme v červnu. 12. června se můžete zúčastnit projektového dne v naší škole. 19. června se uskuteční den otevřených dveří, přijďte si prohlédnout celou naši školu, děti budou vaši průvodci. A ještě dvě víkendové akce: 15. června s námi můžete jet na celodenní výlet do Krkonoš, čeká vás turistika v krásné přírodě. A školní rok skončí velkou víkendovou party 29. a 30. června, pro všechny bude připravena zábava a občerstvení.

Strategie

  • Nejdřív čtete otázku a pak hledáte odpověď v monologu.
  • Odpověď musíte slyšet. V našem příkladu slyšíte informaci: 15. června s námi můžete jet na celodenní výlet do Krkonoš. Signály v otázce jsou slova „který den“ a „výlet“. V audiu slyšíte signály „15. června“ a „celodenní výlet“.

 

Poslech A2: typ úlohy č. 3

Čtete jednu otázku, která je stejná pro několik monologů. Vidíte, kdo bude mluvit (jména lidí) a několik odpovědí. Posloucháte monology a hledáte informace, které odpovídají na otázku. Hledáte, který člověk dobře reaguje na odpověď v nabídce. Máte víc odpovědí, potřebujete jich míň.

Příklad dvou monologů, jedné otázky a tří možností:

Poslechněte si dva texty. Každý text uslyšíte dvakrát. Pak vyberte jedno správné řešení pro úkoly 1 a 2. Hledáte dvě slova, ale máte čtyři slova, jedno slovo je navíc.

Kde teď bydlí ty ženy?

1. Anna          2. Maria

A. v Řecku     B. ve Vietnamu      C. v Rakousku

 

1.
2.

 

 

Správná odpověď: 

1.  B

2. C

Transkripce:

Text 1

Jmenuju se Anna a narodila jsem se v Řecku. Žila jsem tam s rodinou 18 let a pak jsem odjela do severní Evropy. Studovala jsem v Amsterodamu. Ale jsem zvyklá na teplé počasí, tak jsem tam nechtěla zůstat. Vrátila jsem se na pár let do Řecka. Pak jsem si našla práci v Asii, nejdřív v Thajsku a teď pracuju v hlavním městě Vietnamu v Hanoji a jsem tu moc spokojená.

Text 2

Jsem Maria. Pocházím z německého města Mnichov. Moji rodiče hodně cestovali kvůli práci, a tak jsme bydleli každou chvíli v jiné zemi. Nejvíc se mi líbilo v Mexiku, lidé jsou tam moc milí. Ale zamilovala jsem se taky do Japonska, líbí se mi, jak jsou tam zdvořilí. Teď jsem zpátky v Evropě, pracuju v Rakousku a bydlím ve Vídni. Ale brzo se budu stěhovat do Řecka.

Strategie

  • Nejdřív čtete otázku a nabídku odpovědí. Pak posloucháte monology a hledáte odpověď.
  • Odpověď musíte slyšet. V našem příkladu je informace: Anna – teď pracuju v hlavním městě Vietnamu v Hanoji. / Maria – teď jsem zpátky v Evropě, pracuju v Rakousku. Signály jsou slova „teď“ a „bydlím“.
  • Koncentrujte se. Pozor na „blízká slova“ a asociace, např. Anna neříká, kde bydlí nebo žije, ale říká, že teď pracuje ve Vietnamu a je moc spokojená. To koresponduje.

 

Poslech A2: typ úlohy č. 4

Čtete jednu otázku, která je stejná pro několik monologů. Vidíte obrázky – odpovědi na otázku. Posloucháte monology a hledáte informaci, která odpovídá na otázku. Hledáte, který člověk koresponduje s obrázkem. Máte víc odpovědí, potřebujete jich míň.

Příklad dvou dialogů, jedné otázky a tří možností:

Poslechněte si dva dialogy. Každý text uslyšíte dvakrát. Pak vyberte jedno správné řešení pro úkoly 1 a 2. Hledáte dva obrázky, ale máte tři obrázky, jeden obrázek je navíc.

Co si musí vyřídit ta žena?

 

1.
2.

 

 

Správná odpověď: 

1.  C

2.  B

Transkripce:

Dialog 1

Žena: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se objednat. Nejsem nemocná a cítím se dobře, ale potřebuju od Vás zdravotní potvrzení. Mám novou práci a potřebuju tenhle doklad pro personální oddělení.

Doktorka: Tak přijďte ve středu v 10 hodin. Hodí se Vám to?

Žena: Hodí. Děkuju Vám.

Dialog 2

Úřednice: Dobrý den, jak Vám můžu pomoct?

Žena: Dobrý den, včera jsem chtěla zaplatit v obchodě, ale měla jsem problém s kartou u pokladny. Zjistila jsem, že její platnost skončila minulý týden.

Úřednice: To nebude problém, vystavíme vám novou. Můžete si kartu objednat elektronicky v naší mobilní aplikaci nebo přijít osobně. Co se Vám hodí víc?

Žena: Přijdu osobně, potřebuju ji rychle.

Strategie

  • Úloha testuje, jak dobře znáte česká slova na úrovni A2.
  • Musíte rozumět, co znamenají slova na obrázcích, a rozumět situaci v dialogu. V našem příkladu musíte rozumět, co znamená zdravotní potvrzení a platební karta. Slovo recept se nehodí: žena je u doktora, ale není nemocná a nepotřebuje recept.

 

Poslech A2: typ úlohy č. 5

Slyšíte zprávu – monolog. Čtete otázky – je to sumarizace monologu do několika vět. Vy musíte sami doplnit odpověď – napsat slovo nebo číslo podle audia.

Příklad zprávy a otázek

Poslechněte si hlasovou zprávu. Uslyšíte ji dvakrát. Pak napište správné řešení pro úkoly 1–5.

1. Kdy bude výlet? (datum)

2. Kdo pojede s Ivanou na výlet?

3. Co si prohlédnou v obci Loket?

4. Jak se jmenuje obec, kde je zámek?

5. V kolik hodin se sejde Pavel s Ivanou?

 

 

 

Správné odpovědi: 

  1. 19. 5. (května)
  2.  její manžel
  3. hrad
  4.  Doubí
  5. v 6:20 ráno

Transkripce:

Ahoj Pavle, tady Ivana. Chtěla bych tě pozvat na výlet příští sobotu 19. května. Pojedeme s manželem, ale děti zůstanou doma, mají svůj program. Tak vezmi Janu a můžeme jet společně. Plánujeme nejdřív cestu na hrad Loket. Pojedeme tam autobusem v 6:30 ráno z pražského letiště. V Karlových Varech přestoupíme na regionální autobus do Loktu. Až si prohlédneme hrad, půjdeme pěšky kolem řeky Ohře do města Doubí. Tam si dáme oběd v restauraci na zámku, je moc zajímavý – najdi si fotky na internetu. Píše se to de o u be dlouhé měkké í. Odtud pak pojedeme vlakem do Mariánských Lázní. Je to krásné město, určitě musíme vidět místní fontánu a koupit si lázeňské oplatky. Zpátky jede v 19:25 vlak IC 567 Západní expres, do Prahy přijedeme asi v deset večer. Jestli souhlasíš, sejdeme se v 6:20 ráno na letišti Václava Havla v Praze na autobusové zastávce. Dej mi prosím vědět. Těším se.

Strategie

  • Cvičení testuje, jak dobře se orientujete v poslechovém textu a umíte v něm „slyšet“ konkrétní informaci.
  • Nejdřív rychle čtete otázky (koncentrace na signály – kdo, kde, kdy…), potom posloucháte a hledáte konkrétní slovo nebo číslo v audiu.

 

Jak trénovat

Modelové testy

Moje příklady jsou jenom krátké, abyste věděli, jak úloha vypadá. Vyzkoušejte si celý modelový test. Najdete ho na stránce Zkouška z češtiny pro trvalý pobyt.

Na zkoušku se dobře připravíte s materiály od Národního pedagogického institutu, mají také facebookovou stránku a YouTube kanál.

Chcete víc informací? Přečtěte si taky:

Hodně štěstí u zkoušky!

11. 6. 2024

 

Spolupráce na nahrávkách: Marcela Karlíková

Obrázky: Canva

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *