Jak poznat českou historii

21. 8. 1968 v noci lidé v Československu klidně spali. Ale o půlnoci je vzbudil velký hluk. Letadla, tanky. Do Československa přijela sovětská armáda a zůstala tady 22 let. Proč? Nikdo ji nezval. Československo bylo částí socialistického bloku, ale chtělo dělat svoji politiku. A to se Sovětskému svazu nelíbilo…

Komunistické Československo

Československo bylo od roku 1948 komunistická země. V únoru 1948 udělali komunisté revoluci a začali vládnout. Československo bylo po druhé světové válce částí východního (= komunistického) bloku (+ Polsko, Maďarsko, východní Německo, Bulharsko, Rumunsko, Jugoslávie, Albánie). Sovětský svaz byl hlavní autorita a diktoval, co česká vláda může nebo nemůže dělat. Češi nemohli cestovat do zahraničí. Existovala cenzura v médiích a v kultuře. V Československu pracovala tajná represivní policie (Státní bezpečnost). Kdo nesouhlasil s komunistickou politikou, byl perzekvovaný – nemohl dělat svoji profesi, jeho děti nemohly studovat, musel jít do vězení…

 

Rok 1968 začal…

V lednu 1968 komunisté zvolili novou vládu. V čele byl Alexander Dubček. Ten řekl, že Československo potřebuje reformy. Začala éra demokratizace, které říkáme Pražské jaro. Skončila cenzura, začala svoboda v médiích, otevřely se hranice, začaly ekonomické reformy, vznikaly nové politické strany. Lidé podporovali reformy a plánovali lepší budoucnost. 

Sovětský svaz a jeho šéf Leonid Brežněv se bál reforem v Československu. Bál se, že nebude respektovaný jako autorita a celý východní blok bude slabší – byla studená válka. Chtěl zastavit změny v Československu, řekl, že je to kontrarevoluce. Československo slíbilo loajalitu Varšavské smlouvě (vojenský socialistický pakt) a RVHP (ekonomický socialistický pakt), ale nechtělo zastavit reformy.

 

21. 8. 1968

V noci z 20. na 21. srpna začala invaze: Sovětský svaz a další čtyři státy Varšavské smlouvy – Maďarsko, Polsko, východní Německo, Bulharsko – poslaly tajně armády do Československa (asi 160 000 vojáků). Neinformovali československého prezidenta ani vládu. V noci přijely do ČSR tanky, přiletěla armádní letadla. Vojáci obsadili všechna větší města, letiště a důležité instituce, taky například televizi a rádio. Lidé v Československu nejdřív hodně protestovali, ale proti nim stály tanky. Zemřelo 108 Čechů a Slováků a taky 104 sovětských vojáků. Československá vláda a prezident museli odletět do Moskvy a tam pod nátlakem podepsat, že akceptují invazi jako pomoc.

Podívejte se na video, uvidíte autentickou reportáž ze srpna 1968.  (Písničku zpívá Karel Kryl, populární zpěvák, který emigroval v roce 1969. Tuhle písničku prý napsal spontánně 22. srpna 1968.)

 

Potom…

Brzo, na podzim, vznikla nová, prosovětská vláda, všechny reformy byly zrušeny, vrátila se cenzura, zavřely se hranice. Asi 100 000 Čechů a Slováků rychle emigrovalo do konce roku 1969. Hodně lidí nemohlo dělat svoji práci, protože nesouhlasili se sovětskou okupací, jejich děti nemohly studovat, tajná policie sledovala lidi… A sovětská armáda (asi 150 000 vojáků) zůstala v Československu až do roku 1991, pro kontrolu…

 

Teď…

Všechny země, které okupovaly v srpnu 1968 Československo, se mu v letech 1989–1990 omluvily. Letos je to 50 let od okupace. Není to veselé výročí. Ale pro Československo byl rok 1968 moc důležitý, pozitivně i negativně. Proto si potřebujeme pamatovat, co se stalo a proč.

Dnes, 21. srpna 2018 ve 20 hodin, se koná velký koncert na Václavském náměstí v Praze. Přijďte…

Chcete vědět víc? Běžte na výstavy. Ta první je na Staroměstské radnici na Staroměstském náměstí a uvidíte tam 200 fotografií ze srpna 1968 od profesionálů i od amatérů, některé jsou publikované poprvé.  Druhá výborná výstava jsou fotografie Josefa Koudelky. Je v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze až do 23. září 2018. Josef Koudelka vyfotil v srpnu 1968 důležité momenty v Praze, ilegálně je poslal do západní Evropy a média je tam publikovala, aby svět věděl, jaká je situace v Československu. Tyhle fotky teď můžete vidět na aktuální výstavě.

Nežijete v Praze? Nevadí. Akce jsou v celém Česku: výstavy, filmy, koncerty, přednášky… Plzeň, Ostrava, Liberec, Brno, České Budějovice… Některé najdete například tady.

Podívejte se taky na krátký animovaný film o Pražském jaru.

 

Zajímá vás česká historie? Přečtěte si texty:

To bylo před sametovou revolucí

První republika a tatíček Masaryk

Sejdeme se u koně

 

Tento článek v anglické verzi.

21. srpna 2018

Fotografie: Flickr.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *