Poznáváme Čechy a jejich zvyky

Studenti se mě občas ptají, proč my Češi stále říkáme „Dobrý den“. Diví se tomu, jak často „Dobrý den“ slyší, a já se divím, proč se na to ptají. Jak je to tedy v české kultuře s pozdravy?

Dobrý den

Můj student R. jel se svou manželkou vlakem na výlet. Nastoupili do vlaku a vešli do kupé, kde už seděl jeden pán a četl si knihu. Oni pána neznali, a proto ho nepozdravili, protože pro jejich kulturu to není typické. Pán zavřel knihu a česky řekl: „Neumíte říct Dobrý den?“ Student a jeho žena se moc divili a nerozuměli, co udělali špatně. Na další lekci mi R. vyprávěl tenhle příběh a ptal se: „Proč zdravíte cizí lidi? A kde bych měl zdravit, aby to bylo správně podle české tradice?“

Kde zdravíme 

Ano, česká kultura a tradice „říká“, že lidé se pozdraví, když spolu sdílí určitý prostor, třeba jenom na chvíli. Když jedete s někým v jednom kupé ve vlaku, řeknete Dobrý den, a když vystupujete, Na shledanou. Nemusíte konverzovat, stačí pozdrav. Podobně se pozdravíme například ve výtahu, i když jsme tam spolu jen pár sekund. Ačkoliv bydlíme ve velkém domě, kde neznáme všechny sousedy, zdravíme lidi, které potkáme na chodbě, protože to asi jsou naši sousedi. Podobně i v práci. Když přijdeme do malého obchodu (lékárna apod.), řekneme Dobrý den nebo odpovíme na pozdrav prodavačce. I v supermarketu nás u poklady obvykle prodavač pozdraví – jsme jeho zákazník, váží si nás a jsme pár minut ve společném kontaktu. Zdravíme u doktora, na úřadě. 

Dobrý den aneb Kdo zdraví koho

Jako první zdraví muž ženu, podřízený zdraví šéfa, mladší člověk zdraví staršího, ten, kdo někam přichází, zdraví lidi, kteří už jsou na místě. Nezapomeňte na formální konverzaci (Dobrý den, Na shledanou) a neformální (Ahoj, Čau). Podívejte se také na video o etiketě zdravení v Česku.

A vy?

Pozdrav jsou otevřené dveře k lidem a k další komunikaci. Když jsem byla malá, moje babička mi říkala: „Pozdrav raději dvakrát než vůbec.“ Řídím se tím a radím vám to taky. Jestli to pro vaši kulturu není typické, stačí, když se budete dívat, jak to dělají Češi. Uvidíte, ve kterých situacích zdravíme, a pak nás jenom kopírujte. Není to těžké a Češi se za to na vás budou aspoň občas usmívat :).

Slovní banka:

ačkoliv = i když: although

divit se: to wonder

chodba: corridor

pozdrav: greeting

sdílet něco s někým: to share sth with sb

zdravit/pozdravit někoho: to greet, to say hello

Více slov se můžete naučit taky v pracovních listech V obchodě nebo Volný čas. Vyberte si svou úroveň, trénujte a překvapte Čechy, co už umíte :).

 

Přečtěte si taky další články o české kultuře a historii:

Sejdeme se u koně

První republika a tatíček Masaryk

To bylo před sametovou revolucí

 

Tento článek v anglické verzi

29. května 2018

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *